Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 24 maj, 2016 - 13:36Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:18

Senare pension för landskapsanställda

Lagtinget får nu ändringar av pensionslagarna på sitt bord så att också de landskapsanställda och de kommunalt anställda som landskapet har behörighet över, det vill säga grundskollärarna, timlärarna och rektorerna, får senarelagd pension enligt den reform som man går in för i riket. Pensionsåldern höjs från 63 år till 65 för de som är födda 1955 eller senare men stegvis. Pensionsreformen träder i kraft från nyår nästa år och innehåller också ändringar i hur pensionstillväxten räknas de sista åren, slopande av deltidspensionen och istället införande av en partiell förtida pension och en arbetslivspension som gör att man efter 38 år i ett slitsamt arbete kan få pension redan vid 63. Landskapet sparar in 19 miljoner euro fram till år 2090 på den här reformen. Just nu är 2.400 personer i landskapspension, det ökar till 7.000 personer i framtiden. 

Reporter: Ulf Weman
redaktionen@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »