Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 6 mars, 2024 - 16:45Uppdaterad: onsdag, 6 mars, 2024 - 16:58

Ska kommunerna få säga nej till vindkraft och behöver skärgårdstrafiken spara?

Vindkraft och sparkrav var två av de ämnen som togs upp under onsdagens frågestund i lagtinget.  

Andreas Kanborg (Ob) ville veta om landskapsregeringen kommer att respektera ett nej ifall de berörda kommunerna inte vill att planerna på storskalig havsbaserad vindkraft förverkligas. Frågan riktades till infrastruktur- och klimatminister Camilla Gunell (S) men fick varken ett ja eller ett nej.  

– Planläggningsprocessen är nu i gång och när det gäller generalplanen så är det just där som kommunerna ska vara alerta och komma med sina synpunkter, sa hon.  

Landskapsregeringens målsättning är att spara cirka fyra miljoner euro per år och Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) om alla områden har samma sparkrav: 

– Är det så att vissa får ta den största bördan? Och är det så att skärgårdstrafiken fortsättningsvis ska vara undantagna från inbesparingskravet? 

Frågan besvarades av finansminister Mats Perämaa (Lib).  

– Det enkla svaret är nej, ingen är undantagen, förutom det som står i regeringsprogrammet om att landskapsregeringen värnar om de svagaste i samhället och barnen, sa han.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »