Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 16 november, 2022 - 15:45Uppdaterad: onsdag, 16 november, 2022 - 16:48
  • M/s Odin kör på tvärgående linjen. Arkivbild.

Skärgårdskommuner vill slänga trafiktaxan "i sopkorgen"

Det var väntat att skärgårdskommunerna skulle reagera på förslaget om höjda taxor för tung trafik på tvärgående linjen. Det menar infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).

- Man är förstås orolig för sin viktigaste näring och att den ska drabbas av det här, säger han.

Som Ålands Radio berättat tidigare i dag har skärgårdskommunerna med Föglö i spetsen lämnat in en skrivelse till landskapsregeringen om att förslaget om en högre taxa för tung trafik på tvärgående linjen borde slängas ”i sopkorgen”.
- Skärgården måste få leva, vi kan inte straffas bort med avgifter, säger Gun-Britt Gullbrandsson, ordförande för Föglös kommunfullmäktige.

Christian Wikström säger att han inte tänker ändra sig i frågan.

- Man bör ta i beaktande att fiskodlarna tjänar mycket pengar och den här linjen är kraftigt subventionerad. När skärgårdskommunerna frågar om vårt förslag är lagligt borde man ställa motfrågan om nuvarande system är lagligt, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »