Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 1 september, 2017 - 17:57Uppdaterad: fredag, 1 september, 2017 - 18:04
  • ÅHS står inför stora IT-investeringar nästa år. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Stora IT-investeringar väntar ÅHS

Ålands hälso- och sjukvårds investeringsbehov inom IT-sektorn är stort. I dag klubbade ÅHS-styrelsen sitt budgetförslag för 2018 och man äskar om att landskapsregeringen utökar budgetramen med 600.000 euro för att finansiera IT-satsningarna.

Inom IT-området planeras fortsatta satsningar på att rusta upp infrastrukturen såsom nätverk, arbetsstationer och programvaror. Investeringskostnaderna gällande IT uppkattas bli 2,7 miljoner euro inkommande år. Därutöver ska man också fortsätta upphandla och införa ett nytt vårdinformationssystem där alla patientjournaler ska finnas samlade. Styrelseordförande Annette Holmberg-Jansson, moderat, säger att målet är att teckna ett avtal och påbörja införandet under 2018.
- Vi räknar med att det medför kostnader på 2,5 miljoner euro 2018 och 1,3 miljoner euro 2019, säger hon.

Licenskostnader blir utmaning

Nya krav på hanteringen av personuppgifter och dataskydd innebär merarbete och kräver extra resurser. Nya system och verktyg behövs för att möta kraven och de innebär licenskostnader som påverkar budgeten.
- Att man mer och mer går över från att ha ägt licenser till hyrlicenser blir en utmaning. Det nya vårdinformationssystemet till exempel kommer att ha en licenskostnad på en miljon euro per år, säger Holmberg-Jansson.

Mindre till extern vård

Utöver IT-investeringarna är det några andra punkter i budgetförslaget som Holmberg-Jansson gärna lyfter fram. Hon nämner att man vill utöka personalresursen inom diabetesvården, inleda ett pilotprojekt för ökat arbetsvälmående och satsa på ett projekt där jourpatienter med besvär från stöd- och rörelseorganen får tid till en fysioterapeut i stället för en läkare. Hon nämner också att ÅHS räknar med 350.000 euro i höjda intäkter från försäkringsavgifter, FPA-ersättningar och patientavgifter för att få recept förnyade. Anslaget för vård utom Åland minskas med 500.000, och en av anledningarna är att man snart tar i bruk en egen magnetröntgenanläggning.
Vad gäller ansvaret och underhållet för fastigheterna så ska det överföras till landskapets fastighetsverk vid årsskiftet.

Budgetförslaget som nu lämnas till landskapsregeringen visar intäkter på 7,9 miljoner, driftskostnader på 86,5 miljoner och investeringskostnader på 5,9 miljoner, vilket innebär att nettokostnaderna utan avskrivningar utgör knappt 74,5 miljoner euro. Därtill äskar man alltså om en utökning av budgetramen med 600.000 euro för att finansiera IT-satsningarna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »