Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 7 mars, 2024 - 13:08Uppdaterad: fredag, 8 mars, 2024 - 13:34

Studie visar på ökad övergödning i nordvästra Ålands fiskbestånd

Nordvästra Ålands fiskbestånd visar tecken på ökad övergödning, enligt en uppföljningsstudie av Husö biologiska station på uppdrag av landskapsregeringen. 

I pressmeddelandet från Åbo Akademi säger marinbiologen, Sofia Pettersen, att det skett en ökning av arter som gynnas av övergödning i de skyddade innerskärgårdsvikarna, där björkna och abborre var de mest påträffade arterna. 

Enligt studien framkommer det att gösbeståndet ökat, men att antalet större gösar var litet, vilket kan indikera på ett högt fisketryck. Strömmingen verkar i sin tur ha flyttat längre ut i skärgården under sommaren än tidigare, men de infångade fiskarna i studien visar att strömmingen är både mindre och magrare än tidigare. 

Tony Cederberg, amanuens vid Husö biologiska station säger i pressmeddelandet att utvecklingen visar hur högt trycket är på den åländska innerskärgården.  

– De snabba förändringarna kopplade till klimatförändringarna vi ser idag i Östersjön understryker vikten av aktuellt och relevant dataunderlag. Utan det kan vi inte veta vad framtiden kan tänkas föra med sig, säger Tony Cederberg. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »