Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 24 mars, 2016 - 14:46Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:24

Svårare beslut om vårjakten

Frågan om vårjakt på ejderhanar, eller guding, har nu blivit svårare än de senaste åren. Det menar miljöminister Camilla Gunell, socialdemokrat, i ett uttalande. Många jägare väntar på klartecken att också den här våren få skjuta guding i maj under det starkt reglerade förhållanden som tillåtits de senaste åren. Men ejdern har omklassats av IUCN, världens största och äldsta naturorganisation, till den nya europeiska rödlistan.
- Det betyder att det finns nya omständigheter som landskapsregeringen måste beakta när man fattar beslut om vårjakten, säger Camilla Gunell.
Ett sätt att rädda vårjakten på lång sikt, menar miljöministern, är att vara delaktig i beredningen av den internationella förvaltningsplanen för ejdern som nu tas fram inom ramen för AEWA, en internationell organisation som skyddar flyttande vattenfåglar i samarbete med de länder där fåglarna rör sig. Beslutet om vårjakten låter ännu vänta på sig.

Reporter: Ulf Weman
redaktionen@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »