Camilla Gunell berättar varför det är svårare än vanligt att fatta beslut om vårjakten i år:
Publicerad: torsdag, 24 mars, 2016 - 14:46, uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:24

Svårare beslut om vårjakten

Frågan om vårjakt på ejderhanar, eller guding, har nu blivit svårare än de senaste åren. Det menar miljöminister Camilla Gunell, socialdemokrat, i ett uttalande. Många jägare väntar på klartecken att också den här våren få skjuta guding i maj under det starkt reglerade förhållanden som tillåtits de senaste åren. Men ejdern har omklassats av IUCN, världens största och äldsta naturorganisation, till den nya europeiska rödlistan.
- Det betyder att det finns nya omständigheter som landskapsregeringen måste beakta när man fattar beslut om vårjakten, säger Camilla Gunell.
Ett sätt att rädda vårjakten på lång sikt, menar miljöministern, är att vara delaktig i beredningen av den internationella förvaltningsplanen för ejdern som nu tas fram inom ramen för AEWA, en internationell organisation som skyddar flyttande vattenfåglar i samarbete med de länder där fåglarna rör sig. Beslutet om vårjakten låter ännu vänta på sig.

Reporter: Ulf Weman
redaktionen@radiotv.ax

Fler Nyheter

Wiklöf Holding bygger för framtiden

Dan-Johan Dahlblom intervjuas av Tomas Tornefjell.
Mathis-Hallen i centrala Mariehamn förnyas och förstoras under nästa år. Det är en del i ett investeringsprogram på totalt cirka 12 miljoner euro som Wiklöf Holding satsar på.

Efterlyser hjälp i stället för stjälp med KST

Runar Karlsson intervjuas av Ulf Weman.
Landskapsregeringen borde hjälpa till istället för att motarbeta kommunernas möjlighet att komma överens om flera KST-områden.

Kommissionen kräver slut på vårjakten

Finansminister Mats Perämaa intervjuas av Ulf Weman.
Inom två månader måste Finland se till att Åland förbjuder vårjakten på guding, annars går frågan till EU-domstolen.

Dömd lagtingsledamot kan få gå

Lagtingsdirektör Susanne Eriksson intervjuas av Hasse Persson-Bru.
Lagtingsledamöter som döms till fängelsestraff för gärningar som skett utanför det politiska uppdraget kan skiljas från sina lagtingsuppdrag.

Fiskrom vidareförädlas i Föglö

128.000 euro i bidrag ur europeiska havs- och fiskerifonden får Ålands fiskförädling i Föglö för satsningen på att förädla rommen från regnbågslaxarna.

Skeptisk till förslag om räddningslag

Förslaget till lag om en gemensam räddningsmyndighet upplevs som problematiskt på många sätt. Det menar kommunstyrelsen i Finström som skickar sina åsikter till kommunförbundet som ger det slutliga utlåtandet till landskapsregeringen.

Finström: Riv upp eller lägg KST-lagen på is!

Det saknas förutsättningar för att arbeta vidare med ett norråländskt KST.

Geta stannar i Medis

Kommunfullmäktige i Geta gick emot styrelsen och beslöt att inte säga upp avtalet med Medis.

En påfågel räddades från fågelinfluensan

Janina Nordblom berättar om när hon tog sig an påfågeln Persilja och gav henne ett nytt hem:
En liten hackkyckling som fick sin revansch. Så kan man kanske beskriva Lilla holmens påfågel Persilja som mobbades och tvingades flytta, och som därför klarade sig när fågelinfluensan drabbade Lilla holmen.