• Komplicerat, säger vd David Karlsson om det verkliga flödet av el. Foto: Eva Ringbom-Fonsell
David Karlsson intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Publicerad: fredag, 13 oktober, 2017 - 06:15, uppdaterad: fredag, 13 oktober, 2017 - 09:31

Svårt avgöra hur grön elen är

Det är i princip lätt att byta till grön el, men svårt att veta vad man egentligen köper eftersom affären görs via så kallade ursprungsgarantier.

 Enligt David Karlsson, vd på Ålands Elandelslag som är ett av dom lokala elbolagen, är elen lagstiftningsmässigt grön vid köp av ursprungsgarantier medan det fysiska flödet av elenergi som kommer till kunden kan se annorlunda ut.

-Det hela är komplicerat och ganska vilseledande. Det finns två parallella sätt att se på det, ett fysiskt och ett statistiskt. Det statistiska sättet bygger på köp av ursprungsgarantier och bygger på EU-lagstiftning hur elens ursprung ska presenteras. Det fysiska sättet att se på frågan är det verkliga flödet av el och där är Åland faktiskt redan till 95 procent fossilfritt fysiskt sett, säger David Karlsson.

Han säger att intresset bland kunderna att byta till grön el är relativt litet, just nu handlar det om några tiotal kunder.

Hör mer om det här i Åland idag.

Fler Nyheter

Omfattande knarkrättegång inleddes

I dag inleddes en omfattande rättegång i Ålands tingsrätt där flera personer är åtalade för grovt narkotikabrott. Enligt åklagare Ina Johansson har narkotikahandeln bedrivits i organiserad form med tydliga hierarkier där de åtalade haft specifika uppgifter.

Kraftnät Åland köper fastighet

Kraftnät Åland har köpt en fastighet i Dalkarby och dit kommer bolaget att flytta efter att lokalerna renoverats.

Samråd hålls om Telegrafpassagen

Stadsutvecklingsnämnden ställde sig positiv till Eriksson Capitals nya byggplaner i centrum. Nu ordnas ett samråd den 14 november klockan 18.00, och då får allmänheten komma och ta del av diskussionerna.

Förbättrat resultat för ÅAB

Ålandsbanken förbättrade sitt rörelseresultat under årets tredje kvartal. Rörelseresultatet för juli-september uppgick till 7,2 miljoner euro och det var en miljon bättre än rörelseresultatet för samma period förra året.

Svavelutsläpp från sjöfarten har minskat

De skärpta reglerna gällande svavelhalterna i marina bränslen för fartyg i Nordsjön och Östersjön har gett positiva effekter. Det skriver Sveriges radio som tagit del av mätningar som gjorts på Chalmers tekniska högskola.

Sea Diamond ska bärgas

Nu ska m/s Sea Diamond, tidigare Birka Princess, bärgas.

36-åring dömd för sexuellt utnyttjande

35 dagsböter på totalt 735 euro blev straffet för en man som dömts för sexuellt utnyttjande av en kvinna.

Eckerö förlänger hallavtal

Eckerö förlänger kommunens avtal med Eckeröhallen Ab.

Polisen utreder kryssningsvåldtäkt

En anmälan om våldtäkt kom in till polisen i söndags.