Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 april, 2015 - 11:15Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 08:53

Taigafästings utbredning kartläggs

Forskare vid Åbo universitet efterlyser allmänhetens hjälp för att kartlägga taigafästingens utbredning i Finland. Hittills har taigafästingen hittats på sex orter i landet, men ännu inte på Åland.

Både den vanliga fästingen och taigafästingen som kommit till Finland österifrån sprider bakterier som orsakar borrelios, men taigafästingen har av estländska forskare konstaterats ha en några procentenheter högre förekomst av borrelia. Taigafästingen bär också på den sibiriska varianten av flaviviruset som orsakar fästingburen hjärninflammation (TBE).
Forskarna vid Åbo universitet vill att den som hittar en fästing skickar den till Zoologiska museet i Åbo för artbestämning. Mer information om hur man går tillväga finns på hemsidan www.puutiaiset.fi. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »