Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 25 mars, 2024 - 05:54Uppdaterad: måndag, 25 mars, 2024 - 05:54
  • Minna Hellström, Foto: Johan Ågren

Tankesmedja kan eliminera skyttegravar, tror kommunfolk

Det är inledningsvis positiva tongångar från de åländska kommunerna kring den tankesmedja som landskapsregeringen tillsatt för att utreda kommunfrågan.

Mariehamns stadsdirektör Arne Selander ser det som ett bra initiativ och Hammarlands kommundirektör Kurt Carlsson uppskattar att det är landskapsregeringen som tar första steget till tankesmedjan. Ålands kommunförbunds förbundsdirektör Minna Hellström tror att detta är ett sätt att fylla igen skyttegravarna som finns, trots att det finns många olika skyttegravar i många olika frågor. 

Från Hammarlands håll hoppas Kurt Carlsson att man ska hitta lösningar för att minska byråkratiseringen och lagarna som kommunerna måste följa. 

– Senaste åren har vi använt den egna lagstiftningsbehörigheten till att skapa lagar som reglerar kommunerna allt mer, pendeln bör slå tillbaka snart med en kraftig avreglering av verksamheten. I skolan till exempel bör lärarnas tid ges åt eleverna istället för åt planer och uppföljningar, säger Kurt Carlsson. 

I Mariehamn skulle man gärna vilja diskutera digitalisering mer enligt Arne Selander. Han får höra att Mariehamn är en för liten aktör att göra affärer med och hoppas att man ska kunna gå samman och växa där, så att fler ärenden som exempelvis barnomsorgsplats och bygglov ska kunna sökas digitalt. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »