Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 29 juni, 2016 - 06:00Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:15

TBE-rekommendationer ifrågasätts

Professor Dag Nyman ifrågasätter de nya anvisningarna om vaccinering mot den fästingburna sjukdomen TBE som har tagits fram av Institutet för hälsa och välfärd, THL. Enligt de senaste rekommendationerna så räcker det med att ta en påfyllnadsdos av vaccinet vart tionde år istället för vart femte år för personer under 50 år. Professor Dag Nyman, som är en av landets främsta experter på fästingburna sjukdomar, har ännu inte satt sig in i bakgrunden till de nya anvisningarna från THL, men anser inte att en generell rekommendation är tillräcklig när det gäller en så pass allvarlig sjukdom.

- Om det grundar sig på att varje person gör ett laboratorietest för att kontrollera att man har en tillräcklig antikroppsnivå, då är det okej. Annars bör man fortsätta gå vart femte år, menar Dag Nyman.
För personer mellan 50 och 60 år gäller fortsatt påfyllnadsdoser med fem års mellanrum och för personer över 60 år är det vart tredje år som gäller.

Reporter: Hasse Persson-Bru
redaktionen@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »