Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 15 april, 2024 - 20:38Uppdaterad: tisdag, 16 april, 2024 - 16:39
  • Ett trettiotal utlåtanden har skickats in till landskapsregeringen om projekt Sunnanvind. Arkivfoto.

Traficom om Sunnanvind: Sjöfarten i Norrhavet påverkas för mycket

Transport- och kommunikationsverket, Traficom, vill att landskapsregeringen gör om områdesavgränsningen för projekt Sunnanvind innan man går vidare med vindkraftssatsningen.

De menar att avgränsningen inte är genomförbar i sin nuvarande form då sjöfarten påverkas i för stor utsträckning och önskar en precisering av områdets södra och västra delar.

Landskapsregeringens satsning på havsbaserad vindkraft, projekt Sunnanvind, får en hel del kritik i de utlåtanden som inkommit efter samrådsmötet i mars. Totalt inkom ett trettiotal svar från myndigheter, privatpersoner, kommuner och andra organisationer.

Sammanfattningsvis konstaterar i stort sett alla instanser att mycket ännu är oklart och att projektets framtid hänger på de utredningar som ska göras. Några miljöorganisationer som svarat är Birdlife och Finlands naturskyddsförbund. Birdlife inleder med att de anser att projektplanen är ogenomförbar och skulle ha alldeles för stor inverkan på fåglarnas miljö. Naturskyddsförbundet konstaterar att välplacerad havsbaserad vindkraft är en viktig lösning för framtida elbehov men att området är problematiskt eftersom det är placerat tvärs över en viktig flyttväg för fåglar. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »