Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 4 mars, 2024 - 21:05Uppdaterad: tisdag, 5 mars, 2024 - 08:03
  • Bilden är ett montage. Foto: Gunilla Lindroos-Friman.

Ukrainagruppen lämnar skrivelse till LR – vill att “fredssymbol” bevaras

Fredsgruppen för Ukraina, den grupp som dagligen demonstrerar mot Rysslands krig i Ukraina, lämnade under måndagen en skrivelse till landskapsregeringen.

I skrivelsen ger man på begäran sin syn på hur man önskar att den “fredssymbol” - det omgjorda geväret som gruppen placerat utanför ryska konsulatet i Mariehamn, ska omhändertas för att undgå att förstöras.  

I första hand önskar man att symbolen kunde stå kvar utanför ryska konsulatet och att man låter en vapensmed svetsa ihop vapnets inre delar utan att de yttre delarna ändrar utseende. Symbolen kunde då kallas fredskonstverk istället för vapen, skriver gruppen.
Som andra alternativ vill gruppen donera symbolen till Ålands Museum och som tredje alternativ vill man donera den till museet i Ukraina som visat intresse för symbolen.  

Skrivelsen är undertecknad av Mosse Wallén, talesperson för Fredsgruppen för Ukraina och Ulf Grüssner, donator av fredsmonumentet till Fredsgruppen för Ukraina. 

För två veckor sedan hölls rättegången i Ålands tingsrätt där Ulf Grüssner, på grund av symbolen, stod åtalad för skjutvapenbrott.  
Dom i ärendet väntas falla på onsdag.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »