Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 9 april, 2024 - 20:46Uppdaterad: tisdag, 9 april, 2024 - 20:46

Utvidgande av vindkraftsområde i Saltvik fortsatt ifrågasatt – "Flera med mig reagerade på LR:s kommentar"

Om kommunerna inte ska ha något att säga till om nu, när ska de då ha det? Den frågan ställer sig kommunfullmäktiges ordförande i Saltvik, Thommy Fagerholm (C), efter att fullmäktige behandlat styrelsens synpunkter på Sunnanvindprojektet.

Ålands Radio har tidigare berättat att Saltvik bland annat opponerar sig mot att regeringen utvidgat planläggningsområdena för vindkraftsparken. Projektledare på landskapsregeringen, Ralf Häggblom, säger till Ålands radio att han ser det som att kommunernas medgivande inte behövs i det här skedet. 

– Flera med mig reagerade på landskapsregeringens kommentar. Man har förstorat området väsentligt, om inte kommunerna behöver höras efter det varför behövde man då höra kommunerna tidigare? säger Fagerholm. 

Kommunfullmäktige gav styrelsens skrivelse bifall med tillägget att man vill undersöka vad som lockar turister till norra Åland. Undersökningen ska inte ske i direkt relation till frågan om vindparker. 

– Frågan väcktes i och med vindkraften, allmänt vill vi veta hur turister ser på attraktionen på norra Åland. Vi vill få en fingervisning och då kanske det kommer åsikter om vindkraftsindustrin, säger Fagerholm. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »