• Dan Sundqvist från Barnens internet, Janina Björni som är ansvarig för utvecklingsprojektet inom barnskyddet Rädda barnen och kommissarie Olof Lindqvist. Foto: Owe Sjöblom.
  • Det är viktigt att anmäla om man misstänker att ett barn far illa, säger experterna. Foto: Owe Sjöblom.
Janina Björni och Olof Lindqvist intervjuas av Owe Sjöblom:
Publicerad: torsdag, 7 december, 2017 - 14:03, uppdaterad: torsdag, 7 december, 2017 - 15:17

Våga anmäl om barn far illa

Om man misstänker eller tror att ett barn blir utsatt för övergrepp eller far illa på annat sätt ska man ta mod till sig och göra en anmälan. Det är en uppmaning från Janina Björni, ansvarig för utvecklingsprojekt inom barnskyddet för Rädda Barnen.

- Vissa yrkeskategorier har anmälningsskyldighet och kan inte låta bli att anmäla om det finns en misstanke om att ett barn far illa, säger Björni.
För de med anmälningskyldighet så räcker det enligt lagen inte med enbart en anmälan till barnskyddet, utan det finns även skyldighet att kontakta polisen.

40-50 polisanmälningar per år

- Vi får in 40-50 anmälningar per år som rör barn som far illa, säger kriminalkommissarie Olof Lindqvist.
Endel anmälningar rör samma barn, men de flesta fall är unika. Polisen har två utredare som på heltid jobbar med att utreda brott mot barn.

Fler Nyheter

Fellman optimistisk efter Veikkausmöte

Nina Fellman är optimistisk efter dagens Veikkausmöte i Helsingfors:
Jag har mer hopp i dag än i går. Det säger kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat, efter dagens möte i Helsingfors mellan tjänstemän från landskapsregeringen och representanter för inrikesministeriet, polisstyrelsen och Veikkaus.

H-Fastigheter renoverar efter brand

Nu renoverar H-fastigheter AB Mariehamns Industrihus på Godbyvägen 11, byggnaden som brann för ungefär ett halvår sedan.

Berner svarade Löfström om långa fordon

Längre fordonskombinationer kan ge ökad transporteffektivitet och mindre koldioxidutsläpp, men samtidigt uppstår frågor som förutsätter noggrant övervägande ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Ofördelaktigt beslut om online-TV

Julia Lindholm berättar hur Europaparlamentets förslag ser ut:
Det ser fortsatt mörkt ut när det gäller ålänningars möjligheter att få ta del av SVT-Play och andra motsvarande onlinetjänster.

Arbetsgrupp för självstyrelselagen

Justitieministeriet har i samarbete med landskapsregeringen i dag tillsatt den arbetsgrupp på hög nivå som ska lotsa självstyrelselagsrevisionen i hamn. Det berättas i ett pressmeddelande.

149 skrev på för lättmjölk i Jomala

149 personer har skrivit under namninsamlingen som upprörda föräldrar startade när Jomala kommun bestämde sig för att endast servera fettfri mjölk i skolor och daghem.

Pajunen ny ÅHS-direktör

Annette Holmberg-Jansson och Jeanette Pajunen intervjuas av Nina Smeds och Frippe Granlund:
Det blir Jeanette Pajunen som blir ny hälso- och sjukvårdsdirektör vid Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS för tiden 12.3.2018–11.3.2025.

Momsundantaget upphör år 2021

Postens vd Henrik Lundberg berättar om Åland Posts planer, del 1 från Åland idag
Det så kallade momsundantaget för försändelser under 22 euro slopas år 2021. Det framgår av de nya regler för elektronisk handel som EU-rådet har antagit.

Skottskadad på Viking Grace

En person med svåra skottskador fördes inatt från Viking Grace till Karolinska sjukhuset i Stockholm.