Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 5 april, 2024 - 13:26Uppdaterad: fredag, 5 april, 2024 - 15:29
  • Kimmo Mattsson. Bilden är ett montage.

Veikkaus diskriminerar ålänningar enligt beslut från diskriminerings- och jämställdhetsnämnden

Ålänningen Kimmo Mattsson har klagat på det finländska statliga spelbolaget Veikkaus till diskriminerings- och jämställdhetsnämnden och fått rätt.  

Ärendet berör de så kallade Veikkaus-korten, som man efter den 15 mars 2023 behöver ha för att till exempel spela på lotto eller köpa skraplotter. Det är inte möjligt att skaffa ett Veikkaus-kort när man bor på Åland. Kimmo Mattsson ansåg att det är diskriminerade då han som finländsk medborgare inte kan använda sig av Veikkaus tjänster på grund av sin boningsort.  

– Det känns självklart bra. Jag tyckte det var konstigt att finska medborgare blir uteslutna från ett spel som tillhandahålls av ett bolag som finska staten äger. Jag kan förstå att de vill begränsa nätspelande, men att begränsa spelande på deras platser i riket förstår jag inte, säger Kimmo Mattsson.

Diskriminerings- och jämställdhetsnämnden anser alltså att diskriminering förekommit och förbjuder Veikkaus att fortsätta eller upprepa diskrimineringen. Dessutom ska det inom rimlig tid vidtas åtgärder för att “fullgöra sina skyldigheter enligt diskrimineringslagen”. Nämnden anser också att Veikkaus bör betala 1 500 euro i göttgörelse till Mattsson. Det är dock endast en rekommendation eftersom nämnden inte har mandat att utdöma formella böter. 

Beslutet har inte vunnit laga kraft och kommer att överklagas till förvaltningsdomstol. Veikkas skriver i ett e-postsvar till Ålands Radio:

"Styrelsens beslut i ärendet och som tagits emot i Veikkaus är sekretessbelagd och därför kommer vi inte att kommentera det specifika fallet närmare. Vi överklagar beslutet till förvaltningsrätten."
Ålands Radio har tidigare rapporterat om Veikkauskorten och hur de påverkar ålänningar.

Kl.15:28 uppdaterades artikeln med Veikkaus kommentar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »