Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 4 april, 2024 - 06:02Uppdaterad: torsdag, 4 april, 2024 - 07:25

Veterinär slog larm vid slaktinspektion – kvinna åtalas för djurskyddsbrott

På onsdagen hölls en rättegång i Ålands tingsrätt där en kvinna stod åtalad för djurskyddsbrott. Hon har enligt åklagaren uppsåtligen eller genom grov oaktsamhet orsakat en bagge, av rasen Ålandsfår, onödigt lidande och smärta genom misshandel och bristfällig skötsel.

Kvinnan har, enligt åklagaren, låtit hornen på baggen växa så att det ena hornet skavt mot fårets hud och orsakat ett trycksår och det andra hornet legat så nära fårets öga att det troligtvis orsakat plåga för fåret vid tuggrörelser. Kvinnan ska ha låtit en person som inte är utbildad veterinär såga av baggens ena horn vilket har orsakat baggen smärta då sågandet öppnat upp levande vävnad.

Enligt åklagaren har brottet begåtts mellan början av augusti och slutet av oktober 2022. Det var när baggen skickades till slakt hösten 2022 som slakteriets besiktningsveterinär slog larm om trycksåret och hornen. Efter slakt upptäckte veterinären att sågningen av hornet skett i levande vävnad.

Kvinnan bestrider brott och menar att baggen rört sig i sin flock hela sommaren och att man inte märkt av att den lidit. Kvinnan säger att hon i slutet av sommaren 2022 fick hjälp med sågandet av baggens ena horn av en person som ofta anlitas i fårkretsar. Vid sågningen kom, enligt kvinnan, inget blod och hon har inte märkt att baggen skulle ha ont. 

Åklagaren yrkar på fyra månader villkorligt fängelse och 30 tilläggsdagsböter samt att kvinnan ska ersätta kostnaderna för bevisningen till staten och betala brottsofferavgift.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »