Sporten

Sporten ger en så heltäckande bild som möjligt av vad som händer inom den åländska sporten med reportage, diskussioner och direktsändningar från evenemang.

Sportnytt söndagar 17.00 och 18.00 samt måndagar 7.40 och 11.40. Tipsa Sporten: sporten@radiotv.ax

Publicerad: fre 31.10.2014 kl.10:05
Ålands idrotts sportchef Jani Westerlund. Foto: Owe Sjöblom.
Ålands idrotts sportchef Jani Westerlund. Foto: Owe Sjöblom.

Den åländska idrottsverksamheten ska stöttas med 1.575.000 euro för det kommande året. Det föreslår landskapsregeringen genom sitt budgetförslag för 2015. Samhällsstödet till idrotten ökar med 3,4 procent jämfört med senaste år. Sedan starten 1995 har samhällsstödet till idrotten ökat med 277,9 procent. Jani Westerlund, sportchef Ålands idrott är nöjd med utvecklingen och med det senaste budgetförslaget.

- Vi har haft väldigt bra förhandlingar med landskapsregeringen kring idrotten. Idrottsrörelsen kommer kunna fortsätta sin verksamhet på nuvarande nivå och även utvecklas, vilket är positivt. Fysisk aktivitet är väldigt viktigt, säger Jani Westerlund som räknar med att drygt halva Ålands befolkning är en del av idrottsrörelsen.

 

Publicerad: tors 30.10.2014 kl.15:19

Fotboll: Åland United fortsätter att värva från IFK Mariehamn. I går blev det klart att Elin Lindström ska spela med ÅU nästa säsong. Redan 2009 var hon med och tränade och spelade även några minuter med Åland United. Men hon drabbades av en skada och var borta från fotbollen en tid. Nu har Elin Lindström två säsonger bakom sig i IFK och gör en ny satsning på ligafotboll. Sedan tidigare har Åland United värvat Maja Lindqvist och Sofia Lindström från IFK.

Publicerad: ons 29.10.2014 kl.15:16

Simklubben RaisU sim från Reso ska förlägga 14 träningsläger per år under de närmaste två åren vid Ålands Idrottscenter i Godby. På träningslägren ska föreningens juniorer delta men också föreningens elitgrupp som innehåller flera landslagssimmare med OS-uppdrag i sikte. Lägren ska hållas från söndagar till onsdagar och är ett led i klubbens jättesatsning som för elitgruppen innebär cirka 100 lägerdagar per år fördelat på USA, Spanien och Åland.

   -Vi tar detta givetvis som ett kvitto på att det vi erbjuder är något som attraherar allt från juniorer till yppersta elit, säger Ålands Idrottscenters verksamhetschef John Holmberg i ett pressmeddelande.

Publicerad: sön 26.10.2014 kl.16:25

Bowling: Amadeus Ahonen, BC Clipper, vann GP 2 som bowlades i helgen med resultatet 1 983 poäng. Sebastian Cronholm, Käglan, kom tvåa med 1 898 poäng och Peter Mattsson, BC Clipper, blev trea med 1 887 poäng.

Ahonen har full pott, 60 poäng, efter dom två första deltävlingarna. IFK Mariehamns Oskar Mattsson är tvåa med 36 poäng och Marcus Björk, IFK Mariehamn, är trea med 24 poäng.

Publicerad: sön 26.10.2014 kl.16:16

Volleyboll: I svenska Elitserien vann Tierp på bortaplan med 3-0 och Verneri Vetriö spelade hela matchen och noterades för 13 vunna poäng, vilket var nästbäst i laget. Efter tre omgångar ligger Tierp på andra plats i tabellen med sex poäng, Falkenberg leder med nio poäng. Sollentuna med Johan Lindström i laget förlorade hemma mot Linköping med 0-3. Sollentuna har tre poäng och ligger på sjunde plats.
I Elitserien för damer förlorade Sollentuna på hemmaplan mot Svedala med 1-3. Tanja Sjöblom tillbringade hela matchen på avbytarbänken. Efter tre omgångar har Sollentuna tre poäng och ligger femma i tabellen.