Sporten

Sporten ger en så heltäckande bild som möjligt av vad som händer inom den åländska sporten med reportage, diskussioner och direktsändningar från evenemang.

Sportnytt söndagar 17.00 och 18.00 samt måndagar 7.40 och 11.40. Tipsa Sporten: sporten@radiotv.ax

Publicerad: fre 31.10.2014 kl.12:47

Volleyboll: Det bjuds på tre seriematcher i Vikingahallen i Jomala helgen. Först ut är herrarna i Jomala IK i den norra superettan som tar emot Uppsala på lördag med matchstart klockan 15.00. Uppsala har hittills två förluster i serien. Jomalas herrar vann den första hemmamatchen med 3-0 i set och har sedan dess förlorat två bortamatcher där den ena förlusten mot Bromma var poänggivande. Jomalas b-damer spelar samtidigt som herrarna på lördagen. Laget har full pott efter två matcher och gästas nu av serieledarna Sollentuna D som också har två inledande segrar.

På söndagen är det dags för Jomalas damer att återuppta seriespelet i division 1 norra med säsongens första hemmamatch mot Uppsala B. Det är nu tre helger sedan damerna inledde seriespelet på ett övertygande sätt med en klar seger borta mot IF Stockholms Vingar B. Matchstart klockan 15.00 på söndag.  

Publicerad: fre 31.10.2014 kl.12:36

Ishockey: För IFK Mariehamn väntar i helgen två hemmamatcher i division 3. Klockan 14.30 på lördagen gästas IFK av IF Hässelby SK Kävlesta som hittills är poänglösa i höstens serie. Klockan 14.30 på söndagen gästas IFK av hittills obesegrade Norrtälje IK. IFK har hittills en förlust och en övertidsseger efter två spelade matcher.

Publicerad: fre 31.10.2014 kl.12:14

Fotboll: Robin Östlind lämnar IFK Mariehamn. I en intervju med 24Kalmar.se säger 24-årigen att han har ett barn på tre månader och att det är ett bra läge att vända hem till Sverige nu. Robin Östlind debuterade i IFK Mariehamn 2012 och gjorde sammanlagt 40 ligaframträdanden för klubben under sina tre år. Under 2014 blev det bara tre matcher från start för Östlind som var skadedrabbad men uppger att han nu är i bättre form än på många år.

– Dom tre åren på Åland har gett mig rutin i både en högstaliga och spel ute i Europa som man kommer att ta med sig. Men med tanke på fru och barn så känner vi väl att steget hem till Sverige vore det bästa både för det fotbollsmässiga och det personliga, säger Robin Östlind till 24Kalmar.se. 

Publicerad: fre 31.10.2014 kl.10:05
Ålands idrotts sportchef Jani Westerlund. Foto: Owe Sjöblom.
Ålands idrotts sportchef Jani Westerlund. Foto: Owe Sjöblom.

Den åländska idrottsverksamheten ska stöttas med 1.575.000 euro för det kommande året. Det föreslår landskapsregeringen genom sitt budgetförslag för 2015. Samhällsstödet till idrotten ökar med 3,4 procent jämfört med senaste år. Sedan starten 1995 har samhällsstödet till idrotten ökat med 277,9 procent. Jani Westerlund, sportchef Ålands idrott är nöjd med utvecklingen och med det senaste budgetförslaget.

- Vi har haft väldigt bra förhandlingar med landskapsregeringen kring idrotten. Idrottsrörelsen kommer kunna fortsätta sin verksamhet på nuvarande nivå och även utvecklas, vilket är positivt. Fysisk aktivitet är väldigt viktigt, säger Jani Westerlund som räknar med att drygt halva Ålands befolkning är en del av idrottsrörelsen.

 

  • Jani Westerlund intervjuas av Hasse Persson-Bru.
Publicerad: tors 30.10.2014 kl.15:19

Fotboll: Åland United fortsätter att värva från IFK Mariehamn. I går blev det klart att Elin Lindström ska spela med ÅU nästa säsong. Redan 2009 var hon med och tränade och spelade även några minuter med Åland United. Men hon drabbades av en skada och var borta från fotbollen en tid. Nu har Elin Lindström två säsonger bakom sig i IFK och gör en ny satsning på ligafotboll. Sedan tidigare har Åland United värvat Maja Lindqvist och Sofia Lindström från IFK.