Sporten

Sporten ger en så heltäckande bild som möjligt av vad som händer inom den åländska sporten med reportage, diskussioner och direktsändningar från evenemang.

Sportnytt söndagar 17.00 och 18.00 samt måndagar 7.40 och 11.40. Tipsa Sporten: sporten@radiotv.ax.

 

 

 

Publicerad: tis 21.04.2015 kl.07:13

Fotboll. Damlandslaget i fotboll, där åländska Adelina Engman brukar ingå, möter Spanien, Irland, Portugal och Montenegro i kvalet inför EM 2017. Kvalgrupperna lottades i går.

- Om vi lyckas spela vårt eget spel har vi alla chanser att nå slutspelet. Men lätt blir det inte eftersom nivån på damfotbollen har stigit så mycket de senaste åren, säger förbundskaptenen Andrée Jeglertz till bollförbundets hemsida.

Av lagen i Finlands grupp är det Spanien som ligger högst på världsrankingen med en 14:e plats. Finland ligger 24:a på rankingen och Irland rankas som 31:e, Portgal som 38:e och Montenegro som 93:e lag i världen.

Publicerad: mån 20.04.2015 kl.14:44
Peter Enberg är ordförande i ÅIGA. Foto: Owe Sjöblom.
Peter Enberg är ordförande i ÅIGA. Foto: Owe Sjöblom.

Det är bråda tider för öspelsorganisationen just nu och så sent som i fredags skrevs kontrakt med ett flygbolag för att ta den största delen av truppen till Jersey.

- Jag har inte fått tillbaka kontraktet ännu, men vi utgår från att vi åker lördag den 27 juni och kommer fram lagom till invigningen, säger Peter Enberg, ordförande för ÅIGA.
Totalt är det drygt 200 idrottare, ledare och supportrar som ska till Jersey och av dom reser ett 40-tal reguljärt eftersom inte alla ryms i det chartrade flyget. Senast på måndag ska alla deltagare vara registrerade, men om någon idrottare blir skadad innan öspelen inleds finns det fortfarande möjlighet att någon annan ersätter.

  • Peter Enberg intervjuas av Owe Sjöblom.
Publicerad: sön 19.04.2015 kl.20:11

Skytte. Niklas Rehn var bäst av ålänningarna som deltog i helgens deltävling i Mälarcupen i engelsk sporting på Bredmo i Lemland.
37 skyttar varav 13 ålänningar kom till start och tävlingen avgjordes i bra väder med lite blåst.
Jan-Åke Abrahamsson från Eskilstuna tog hem Highgun, vilket innebär att han var bäst i tävlingen, med 88 krossade duvor av 100 möjliga. Niklas Rehn blev etta i A-klassen med 82 träffar.
I B-klassen var Adam Jansson bästa ålänning med 73 träff vilket räckte till en fjärdeplats. I C-klassen blev Andreas Kuhlman tvåa med 71 träff och Conny Andersson och Bengt-Olof Lindgren delade på tredjeplatsen med 69 träffar var.
Nästa helg avgörs finalen i Mälarcupen i Gyttorp i Sverige.

Publicerad: sön 19.04.2015 kl.17:58

Fotboll: Åland United besegrade Honka med 3-0 i premiären i Damernas liga i Esbo i dag. Cynthia Uwak öppnade målskyttet i den 14:e matchminuten och drygade ut ledningen med halvtimmen spelad. I den 59:e matchminuten fick Honkas Janni Laakso syna det röda kortet och ÅU kunde enkelt spela hem tre poäng. Mittbacken Chloe Jones fastställde slutresultatet på en hörna i den 86:e matchminuten.

  • ÅU:s mittfältare Hanna Lönnqvist intervjuas av Totte Vesterlund efter segern mot FC Honka:
Publicerad: sön 19.04.2015 kl.17:51
IFK Mariehamns Dever Orgill gjorde mål på en snygg cykelspark och firade med volter. Foto: Hasse Persson Bru.
IFK Mariehamns Dever Orgill gjorde mål på en snygg cykelspark och firade med volter. Foto: Hasse Persson Bru.

Fotboll. Det blev en bra och en dålig halvlek sett ur IFK Mariehamns ögon när man mötte Helsingfors IFK hemma på Wiklöf Holding Arena i Tipsligan på söndagen.
IFK började piggt och radade upp många chanser i första halvlek. I den 24:e minuten fick man utdelning då Dever Orgill gjorde 1-0 med en vacker cykelspark. Men när andra halvlek började och HIFK fick till en snabb kvittering genom Esa Terävä i den 47:e minuten gick luften ur IFK och resten av matchen fick man inget i det egna spelet att fungera.

  • IFK:s mittback Kristian Kojola och målskytten Dever Orgill intervjuas av Malin Lundberg.