Sporten

Sporten ger en så heltäckande bild som möjligt av vad som händer inom den åländska sporten med reportage, diskussioner och direktsändningar från evenemang.

Sportnytt söndagar 17.00 och 18.00 samt måndagar 7.40 och 11.40. Tipsa Sporten: sporten@radiotv.ax.

 

 

 

Publicerad: tis 7.07.2015 kl.11:32

Gymnastik: Om två veckor är det dags för gymnasternas alternativa öspel som i år arrangeras på Ynys Môn i Wales. Deltagande öar är denna gång Ynys Môn, Isle of Man, Jersey, Gotland, Shetland, Bermuda, Caymanöarna och Åland.

I det åländska laget ingår Emma Pussinen, Elsa Häger, Lovis Henriksson, Mollie Manelius, Frida Granskog och Celine Roberts. I år har juniorer, 11-12 år, en egen tävling som förberedelse för kommande öspel och där deltar åländskan Frida Eriksson. Tävlingarna inleds torsdag den 23 juli med SET, begränsade övningar, och lag. Lördag den 25 juli tävlas det individuellt med internationella så kallade FIG-regler.

- Konkurrensen är stenhård i och med att vi har gymnaster från öarna som deltar både i VM-kval och samväldesspelen, säger Mariehamns gymnastikförenings verksamhetsledare Ylva Watkins i ett pressmeddelande.

Publicerad: sön 5.07.2015 kl.22:19

Ridsport: Det blev inga framskjutna placeringar för de fyra ålänningar som i helgen red FM för islandshästar i Ypäjä. Bäst gick det för Elin Andersén som nådde en B-final i tölt i ungdomsklassen med hästen Mattúr. Corinne Westerlund som tävlade i seniorklassen skulle ha varit sist ut i B-finalen i tölt med hästen Glaesir efter några strykningar. - Det är jättehård konkurrens och mina hästar är bara sex år så att det här är första gången de får vara med på en så här stor tävlingen och med tanke på värmen och den långa resan så får jag nog ändå vara nöjd, säger Corinne Westerlund. Deltog i ungdomsklassen i FM gjorde även ålänningarna Rebecca Pokela och Jenny Karlsson.

Publicerad: sön 5.07.2015 kl.21:29
 TeTe:s Laura Hellgren, Anu Henttunen (t.v.) fick se sig besegrade av MLK:s Pauline Nordlund och Malin Ringbom (t.h.) Foto: privat
TeTe:s Laura Hellgren, Anu Henttunen (t.v.) fick se sig besegrade av MLK:s Pauline Nordlund och Malin Ringbom (t.h.) Foto: privat

Tennis: MLK:s damer får fortsätta spela i utomhusseriens division 1. Det står klart efter helgens play-off slutspel i division 1 i Lahtis. MLK var illa ute efter två inledande förluster för Fanny Sjövall och Noora Nordin. Men i söndagens sista omgång blev det dubbla segrar när öspelsdamerna Malin Ringbom och Pauline Nordlund kunde ansluta och vinna var sin match.

 

Publicerad: sön 5.07.2015 kl.21:04

Fotboll: IFK Mariehamn fick bara 0-0 mot Ilves i söndagens ligamatch på WHA. IFK dominerade ute på planen och skapade chanser genom hela matchen men lyckades inte få in bollen. Petteri Forsell som var tillbaka i spel hade mycket boll, stod för flera bra framspelningar och hade och gott om egna avslut i matchen. Den allra bästa chansen fick han när han själv ordnade en straffspark i början av den andra halvleken. Men gästernas målvakt Mika Hilander läste hans låga straff mitt i mål och kunde klistra bollen. IFK har nu spelat fyra raka oavgjorda matcher i ligan. Poängförlusten innebär att IFK halkar ned till femte plats i tabellen men med bara en poäng upp till tredjeplatsen i en kraftigt haltande tabell.

  • Pekka Lyyski intervjuas av Hasse Persson-Bru.
  • Robin Sid intervjuas av Hasse Persson-Bru.
Klicka för att se större bilder
  • Målvakten Mika Hilander gick rätt när Petteri Forsell steg fram till straffpunkten. Foto: Hasse Persson-Bru.
  • Petteri Forsells var spelsugen och hade många avslut. Foto: Hasse Persson-Bru
  • IFK försvarade sig bra - men vad hjälper det en kväll som denna? Foto: Hasse Persson-Bru.
Publicerad: sön 5.07.2015 kl.16:01

Fotboll: Söndagens tungviktsmöte mellan PK-35 och Åland United, den finska damligans mästarklubbar de senaste sex åren, slutade 0-0. Det var en förhållandevis jämn match där båda lagen tvingades slita för poängen. PK-35 hade mest bollinnehav i matchen medan Åland United letade sig fram till de vassaste chanserna i den andra halvleken. Julia Tunturis friläge, Jessi Hietanens tunga distansskott och Megan Kellys luriga nick från nära håll räddades alla av en storspelande Paula Myllyoja i PK-35:s mål. Poängen innebär att Åland United avancerar upp till tredje plats i tabellen. United ligger en poäng före fyran Honka som har en match mer spelad. Upp till tvåan Pallokissat är det fem poäng och PK-35 leder serien sju poäng före Åland United men har också en match mer spelad.

  • Assisterande tränaren Mikael Virta intervjuas av Hasse Persson-Bru.
  • Maja Lindqvist anslöt direkt från öspelslaget och gjorde sin sjätte match på en dryg vecka.