Sporten

Sporten ger en så heltäckande bild som möjligt av vad som händer inom den åländska sporten med reportage, diskussioner och direktsändningar från evenemang.

Sportnytt söndagar 17.00 och 18.00 samt måndagar 7.40 och 11.40. Tipsa Sporten: sporten@radiotv.ax.

 

 

 

Publicerad: tors 3.09.2015 kl.09:24

Fotboll: Mittfältaren Julia Tunturi har undertecknat ett nytt kontrakt med Åland United och spelar med klubben även 2016. Tunturi kom till ÅU inför den pågående säsongen efter att tidigare ha spelat i TPS. Hittills har hon 3 A-landskamper på sitt konto och är även uttagen i truppen som ska inleda EM-kvalet i mitten av månaden.

Publicerad: tors 3.09.2015 kl.06:19

Fotboll: Adelina Engman och Åland Uniteds Julia Tunturi är uttagna i landslagstruppen som ska inleda kvalet till EM som spelas i Holland 2017. Finland inleder på hemmaplan i Åbo mot Montenegro den 17 september. Den 21 september står Irland för motståndet på bortaplan. Övriga lag i kvalgruppen är Spanien och Portugal. Det är åtta grupper och vinnarna samt de sex bästa tvåorna går till EM-slutspelet. De två sämsta tvåorna spelar en kvalmatch om den sista platsen till slutspelet.  

Publicerad: ons 2.09.2015 kl.13:41
Gary Williams medverkar inte i ÅU:s träningar den här veckan.
Gary Williams medverkar inte i ÅU:s träningar den här veckan.

Fotboll. Åland Uniteds huvudtränare Gary Williams medverkar inte i lagets träningar den här veckan. Orsaken är en incident efter matchen mot Ilves i lördags, där en spelare kastade sina fotbollsskor i frustration och vägrade ställa sig med de övriga spelarna för avtackning efter att ÅU tappat en 2-1 ledning till oavgjort på tilläggstid. Gary Williams agerade då för att få spelaren att ställa sig med de andra, och laget ansåg att han uppträdde för bryskt och efterlyste en markering mot tränaren.
ÅU:s ordförande Peter Lindbäck säger att han fungerat som en sorts medlare mellan spelarna och huvudtränaren, och att man gemensamt kommit fram till lösningen att Williams står över träningarna den här veckan.
   - Det är en markering som inte heller skadar laget inför nästa match. Gary Williams är tillbaka till bortamatchen i helgen och fortsätter sedan som chefstränare som normalt, säger Peter Lindbäck.
Mer om det här hör ni i Åland i dag i eftermiddag, då även Gary Williams uttalar sig.

  • ÅU:s ordförande Peter Lindbäck berättar varför Gary Williams inte finns med på träningarna den här veckan:
Publicerad: tis 1.09.2015 kl.16:46
Stadin Kingit är HIFK:s supportergrupp. Foto: Pressbild.
Stadin Kingit är HIFK:s supportergrupp. Foto: Pressbild.

Fotboll: Det blir liv på läktaren när IFK Mariehamn tar emot HIFK i tipsligan torsdagen den 10 september. Då kommer över 100 HIFK-supportrar till Åland för att heja på sitt lag. Supportergruppen ”Stadin Kingit” har den här säsongen varit med på alla HIFK:s bortamatcher och räknar med att komma med minst två bussar till Mariehamn.

Publicerad: tis 1.09.2015 kl.15:03

Ridsport. Den nationella hopptävlingen som skulle ha ordnats på Ålandstravet i Norrböle den 11-13 september ställs in på grund av för få anmälningar. När anmälningstiden gick ut natten till i dag hade tävlingen 149 starter fördelat på de 23 olika klasserna.
   - Det är för få för att det ska bära sig ekonomiskt, säger tävlingsledaren Nan Björklöf.
I fjol gjordes 166 starter under den nationella hopptävlingen och då tog man beslutet att 160 starter var minimum. Björklöf tror att den regniga sommaren med många inställda tävlingar i riket kan vara en bidragande orsak till det svala intresset för tävlingen på Åland.
   - Många drar sig kanske för att resa hela vägen till Åland om de är rädda för dåligt väder och en annullerad tävling. Eller så är det en ekonomisk orsak, det är inte billigt att resa med häst på färjorna, säger hon.