Sporten

Roffe Lindqvist-priset

Sporten ger en så heltäckande bild som möjligt av vad som händer inom den åländska sporten med reportage, diskussioner och direktsändningar från evenemang.

Sportnytt söndagar 17.00 och 18.00 samt måndagar 7.40 och 11.40. Tipsa Sporten: sporten@radiotv.ax

Publicerad: ons 17.12.2014 kl.16:52

Fotbollsklubben FC Honka flyttas ned från Tipsligan på grund av ekonomiska bekymmer. I stället flyttas ett annat lag upp från ettan och först på tur står Kotka följt TPS och Ilves. I förlängningen innebär det här en dominoeffekt at också lag från tvåan flyttas till ettan och trean till tvåan enligt Bollförbundets tävlingschef Peter Lundström. Det betyder också att spelschemat för både tipsligan och damligan försenas.

  • Peter Lundström och Robert Söderdahl intervjas av Totte Vesterlund.
Publicerad: ons 17.12.2014 kl.06:48

Fotboll: Ekonomiska problem gör att FC Honka tvingas lämna tipsligan. Orsaken är att den tänkta nya ägaren Esport inte gick med på att ta över hela ligaklubbens skuldbörda. Det skriver Hufvudstadsbladet. Skulden är cirka 600.000 euro.

   Honka eller den nya tänkta ägaren hade fram till i går eftermiddag på sig att komma med en plan för hur man löser skuldproblemen i klubben. Eftersom Bollförbundet inte fick något sådan besked står det klart att Honka mister sin ligaplats.

   -I samarbete med tipsligan ska vi nu att sätta igång en process för att tillsätta den plats som blir ledig efter Honka. Först att granskas är KTP och TPS, säger Bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande till Hufvudstadsbladet.

Publicerad: tis 16.12.2014 kl.10:24

Fotboll: Nu har IFK Mariehamn gjort klart med ännu ett nyförvärv. Det är den defensive mittfältaren Anthony Dafaa som skrivit på ett tvåårigt kontrakt. Han är 26 år och kommer närmast från Vasa-laget VPS där han har spelat de två senaste säsongerna. Före det har Dafaa spelat i några olika klubbar i Sverige. Anthony Dafaa har också spelat en landskamp för Kenya. Han är för övrigt barndomskamrat med Amos Ekhalie som spelat många år med IFK.

Publicerad: mån 15.12.2014 kl.09:27

Det finns en möjlighet att IFK Mariehamn och FC Åland inleder ett samarbete mellan A-lagen den kommande säsongen. Förra veckan stod det klart att IFK och FC Åland ska ha ett gemensamt P17-lag.

- Våra intentioner är att ha ett samarbete med IFK Mariehamns ligalag och vi har väldigt mycket på gång när det gäller spelare, säger FC Ålands ordförande Kristian Andersson berättar om visionerna för framtiden.
- Mycket hänger på hur FC Ålands trupp blir att se ut och vilken satsning som görs, säger Robert Söderdahl, ordförande för IFK Mariehamn AB.

  • Kristian Andersson, ordf FC Åland och Robert Söderdahl, ordf IFK Mariehamn AB intervjuas av Totte Vesterlund
Publicerad: sön 14.12.2014 kl.19:37

Ishockey: IFK Mariehamn gjorde sitt för att nå en plats i Alltrean när de besegrade tabelljumbon HC Liljan med 5-2 på hemmais i dag. Men eftersom SK Iron Hockey, på fjärdeplatsen precis ovanför strecket, slog Norrtälje med 3-2 står det klart att IFK slutar femma i division 3 östra A och därmed får spela vidare i fortsättningsserien. Serien spelas som en dubbelserie med åtta lag och fjorton omgångar.

Segraren går vidare till play off till kvalserien till division 2 och lag 2-5 är klara för spel i trean nästa år. Lag 6-7 får spela i kvalserien för att hålla sig kvar i trean medan lag 8 flyttas ned direkt till nästa säsongs division 4.

 

  • Så här säger målskytten Oliver Mattson efter segermatchen mot HC Liljan i går: