Sporten

Sporten ger en så heltäckande bild som möjligt av vad som händer inom den åländska sporten med reportage, diskussioner och direktsändningar från evenemang.

Sportnytt söndagar 17.00 och 18.00 samt måndagar 7.40 och 11.40. Tipsa Sporten: sporten@radiotv.ax.

 

 

 

Publicerad: fre 31.07.2015 kl.21:22
Finlands förbundskapten Andreé Jeglertz. Foto: Totte Vesterlund.
Finlands förbundskapten Andreé Jeglertz. Foto: Totte Vesterlund.

Fotboll: Åland United fick bara en poäng i kväll efter 3-3 hemma mot Merilappi United i Damernas liga. Men laget hyllas av Andreé Jeglertz, förbundskapten för det finländska damlandslaget, som besökte kvällens möte.

- Jag tycker det är fantastiskt att lilla Åland har en sådan verksamhet att man kan lyfta upp egna spelare. Den verksamheten som Åland United erbjuder och bedriver just nu är på yppersta nivå i Finland. Träningsmängd- och innehåll och klubbens struktur och organisation är en av de bättre i Finland, säger han.

  • Finlands förbundskapten Andreé Jeglertz intervjuas i halvtid av Totte Vesterlund.
Publicerad: fre 31.07.2015 kl.19:53
Åland Uniteds tränare Gary Williams. Foto: Totte Vesterlund.
Åland Uniteds tränare Gary Williams. Foto: Totte Vesterlund.

Fotboll: Åland United spelade oavgjort, 3-3, hemma mot Merilappi i kväll på Wiklöf Holding Arena. Gästerna gick upp i en 2-0-ledning redan i den 7:e matchminuten. Bägge målen prickades in av Krystyna Freda. Men Åland United vände och gick till halvtidsvila med en 3-2-ledning. Maegan Kelly reducerade minuten efter 0-2 på pass från Cynthia Uwak och Uwak satte sedan själv kvitteringen på ett friläge med en läcker chipp i bortre gaveln. Strax före paus gjorde Katie Kelly 3-2 på straff efter att Cynthia Uwak gått omkull i straffområdet. Åland United hade mängder med lägen att utöka ledningen men i styället kunde Emma Heikkilä efter slarv från hemmalaget kvittera till 3-3 i den 84:e matchminuten.

  • ÅU-tränaren Gary Williams var besviken efter matchen.
Publicerad: fre 31.07.2015 kl.14:53

Orientering: I veckan avgörs veteran-VM i orientering i Göteborg. Två kvaltävlingar är avgjorda och sex av de åtta åländska deltagarna är vidare till A-final som avgörs i morgon, lördag.

De ålänningar som tog sig vidare till A-final var Bjarne Erlandsson i M75, Göran Johansson i M55, Lars Janlöv i M60, Benny Blomster i M40, Matti Janlöv i M35 och Maria Sjöström i D35.

Publicerad: fre 31.07.2015 kl.14:38

Friidrott: Hanna Wiss är den enda åländska deltagaren i Kalevaspelen, FM, i Björneborg i helgen. Ifjol tog längdhopparen silver – och slog åländskt rekord – i FM med ett hopp på 6,18. En notering som Wiss senare under sommaren förbättrade när hon hoppade 6,27.

Denna säsong har dock gått tyngre för Wiss som hoppat 6,11 och 6,08 i kraftig medvind i Karis respektive i Karlstad. I den värmländska residensstaden noterades hon också för ett hopp på 6,04 med godkänd vind.

Längdhoppstävlingen i FM inleds med kvalet på lördag och dagen därpå, den sista FM-dagen, är det dags för final.

Publicerad: fre 31.07.2015 kl.13:34

Fotboll: På söndag tar IFK Norrköping emot AIK i Allsvenskan. Östgötarna har samlat ihop 35 poäng på 17 matcher och är tvåa i tabellen som IFK Göteborg toppar på grund av bättre målskillnad än ”Peking”.

I den senaste omgången tog Norrköping en meriterande 1-0-seger borta mot Hammarby trots att man då saknade avstängde ålänningen Daniel Sjölund som nu finns tillgänglig för spel igen. AIK tog också en tung seger senast när Elfsborg besegrades med 4-2.