Sporten

Sporten ger en så heltäckande bild som möjligt av vad som händer inom den åländska sporten med reportage, diskussioner och direktsändningar från evenemang.

Sportnytt söndagar 17.00 och 18.00 samt måndagar 7.40 och 11.40. Tipsa Sporten: sporten@radiotv.ax.

 

 

 

Publicerad: ons 2.09.2015 kl.13:41
Gary Williams medverkar inte i ÅU:s träningar den här veckan.
Gary Williams medverkar inte i ÅU:s träningar den här veckan.

Fotboll. Åland Uniteds huvudtränare Gary Williams medverkar inte i lagets träningar den här veckan. Orsaken är en incident efter matchen mot Ilves i lördags, där en spelare kastade sina fotbollsskor i frustration och vägrade ställa sig med de övriga spelarna för avtackning efter att ÅU tappat en 2-1 ledning till oavgjort på tilläggstid. Gary Williams agerade då för att få spelaren att ställa sig med de andra, och laget ansåg att han uppträdde för bryskt och efterlyste en markering mot tränaren.
ÅU:s ordförande Peter Lindbäck säger att han fungerat som en sorts medlare mellan spelarna och huvudtränaren, och att man gemensamt kommit fram till lösningen att Williams står över träningarna den här veckan.
   - Det är en markering som inte heller skadar laget inför nästa match. Gary Williams är tillbaka till bortamatchen i helgen och fortsätter sedan som chefstränare som normalt, säger Peter Lindbäck.
Mer om det här hör ni i Åland i dag i eftermiddag, då även Gary Williams uttalar sig.

  • ÅU:s ordförande Peter Lindbäck berättar varför Gary Williams inte finns med på träningarna den här veckan:
Publicerad: tis 1.09.2015 kl.16:46
Stadin Kingit är HIFK:s supportergrupp. Foto: Pressbild.
Stadin Kingit är HIFK:s supportergrupp. Foto: Pressbild.

Fotboll: Det blir liv på läktaren när IFK Mariehamn tar emot HIFK i tipsligan torsdagen den 10 september. Då kommer över 100 HIFK-supportrar till Åland för att heja på sitt lag. Supportergruppen ”Stadin Kingit” har den här säsongen varit med på alla HIFK:s bortamatcher och räknar med att komma med minst två bussar till Mariehamn.

Publicerad: tis 1.09.2015 kl.15:03

Ridsport. Den nationella hopptävlingen som skulle ha ordnats på Ålandstravet i Norrböle den 11-13 september ställs in på grund av för få anmälningar. När anmälningstiden gick ut natten till i dag hade tävlingen 149 starter fördelat på de 23 olika klasserna.
   - Det är för få för att det ska bära sig ekonomiskt, säger tävlingsledaren Nan Björklöf.
I fjol gjordes 166 starter under den nationella hopptävlingen och då tog man beslutet att 160 starter var minimum. Björklöf tror att den regniga sommaren med många inställda tävlingar i riket kan vara en bidragande orsak till det svala intresset för tävlingen på Åland.
   - Många drar sig kanske för att resa hela vägen till Åland om de är rädda för dåligt väder och en annullerad tävling. Eller så är det en ekonomisk orsak, det är inte billigt att resa med häst på färjorna, säger hon.

Publicerad: sön 30.08.2015 kl.20:36
IFK går på knäna. Arkivfoto.

Fotboll: IFK Mariehamn förlorade med hela 0-4 mot SJK i Seinäjoki på söndagen. Första målet kom efter en hörna när Cedric Gogoua helt omarkerad kunde nicka in bollen. Efter knappa 15 minuter i den andra halvleken utökade Akseli Pelvas på till 2-0, med 20 minuter kvar satte Johannes Laaksonen trean och Pelvas fastställde slutresultatet sju minuter senare.
Trots förlusten ligger IFK kvar på sjätte plats, men lagen nedanför i tabellen börjar komma närmare poängmässigt och flera lag bakom IFK har färre matcher spelade. Ner till Jaro på kvalplats skiljer det bara åtta poäng. Nu har ligan ledigt på grund av landskamper och nästa match spelas torsdagen den 10 september när HIFK kommer på besök till Mariehamn. IFK lyckades inte göra mål i ligan i augusti och har spelat sex raka matcher utan att vinna.

  • Peter Lundberg, assisterande tränare i IFK Mariehamn
Publicerad: sön 30.08.2015 kl.17:07

Fotboll: IFK Mariehamns A-juniorer vann lördagens bortamatch mot MaPS med 1-0 i division 1. Segerskytt var Lucas Eriksson och vinster göra att IFK fortsättningsvis är i topp i tabellen. Laget har 16 poäng och skuggas av P-Iirot och TPV som har 15 poäng. Inkommande lördag kommer just P-Iirot på besök till Mariehamn.