Sporten

Sporten ger en så heltäckande bild som möjligt av vad som händer inom den åländska sporten med reportage, diskussioner och direktsändningar från evenemang.

Sportnytt söndagar 17.00 och 18.00 samt måndagar 7.40 och 11.40. Tipsa Sporten: sporten@radiotv.ax.

 

 

 

Publicerad: tors 8.10.2015 kl.09:21
Björn Hansens båt till vänster

Segling: I den nästsista deltävlingen i världscupen i matchrace på Bermuda inledde Björn Hansen med två segrar och två förluster. I den här tävlingen är 16 lag med och dom är uppdelade i två grupper. Hansen ligger femma i sin grupp efter första dagen och behöver avancera till de tre bästa för att vara säker på att få segla kvartsfinal. Lagen som slutar på platserna 4-7 i grupperna seglar en omgång där alla möter alla och dom två bästa tar sig till kvartsfinal. Grundomgången fortsätter idag och Hansen ska segla tre matcher. Inför den här tävlingen ligger Hansen på andra plats i världscupen efter ledande britten Ian Williams.

Publicerad: ons 7.10.2015 kl.10:34

När flera fotbollsmatcher spelas under en kort tid, så kallad matchstockning, påverkas den fysiska statusen hos spelarna. Det har framkommit av en studie som forskaren Tommy Lundberg gjorde på IFK Mariehamns spelare i somras. Lundberg, som jobbar på Karolinska institutet i Stockholm, testade spelarna vid två tillfällen. Den ena gången efter att IFK spelat tre matcher på en vecka och den andra gången när dom bara hade spelat en match på en vecka. Spelarnas återhämtning var generellt sett bra, men blodvärden som visar på risken för muskelskador och förslitningar var högre efter tätt matchande.

Resultaten ska nu analyseras ytterligare och Lundbergs målsättning är att studien ska publiceras i en vetenskaplig tidskrift under nästa år. 

  • Tommy Lundberg intervjuas av Owe Sjöblom.
Publicerad: ons 7.10.2015 kl.05:49

Boxning. Åländske boxaren Robert Helenius sparrar mot Aleksandr Povetkin inför sin titelmatch i tungvikt mot Erkan Teper i december. Det berättar svenska Yle.

Robert Helenius skulle egentligen ha sparrat mot Volodymyr Klytjko men eftersom han skadats blev det ändrade planer och nu åker Helenius till Ryssland för träning mot Povetkin nästa vecka.
Aleksandr Povetkin vann OS-guld i Aten 2004 och har vunnit alla sina proffsmatcher utom en mot Klytjko. Enligt Yle tycker Helenius att Povetkins boxningsstil liknar Erkan Tepers.
- Så på det sättet är sparringen bättre än den som jag skulle ha fått med Klytjko, säger Helenius.

Publicerad: mån 5.10.2015 kl.21:00
Aleksei Kangaskolkka svarade för ett sent avgörande. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.
Aleksei Kangaskolkka svarade för ett sent avgörande. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.

Fotboll: IFK Mariehamn besegrade RoPS med 1-0 på hemmaplan och stor matchhjälte blev Aleksei Kangaskolkka som just hade blivit inbytt när han gjorde målet i den 86:e minuten. Båda halvlekarna såg ganska lika ut, RoPS började bäst och sen tog IFK över och utdelningen kom till slut. Men mest kanske det jublades i Seinäjoki eftersom IFK:s seger innebar att SJK är i fortsatt serieledning med två matcher kvar att spela. SJK har 54 poäng, RoPS 53 poäng och HJK har 52 poäng. IFK tog nu ett grepp om sjätte platsen med sina 42 poäng. Nu väntar ett landslagsuppehåll och IFK spelar sin nästa match den 18 oktober mot HJK i Helsingfors, sen avslutas Tipsligan en vecka senare när VPS kommer på besök till Mariehamn.

Publicerad: mån 5.10.2015 kl.15:26

Ikväll tar IFK Mariehamn emot RoPS från Rovaniemi i Tipsligan. Inför matchen ligger IFK på sjätte plats med 39 poäng och behöver en seger för att fortsättningsvis ha grepp om platsen som ger en extra hemmamatch nästa säsong. RoPS i sin tur spelar för serieledning, om RoPS vinner går dom upp i topp i tabellen. SJK övertog serieledningen igår när dom besegrade Ilves med 2-1 och är just nu en poäng före RoPS som alltså kan ta tillbaka initiativet i kampen om guldet ikväll.

IFK saknar Duarte Tammilehto även i den här matchen eftersom han är avstängd. Dessutom fick Philip Mantilla ont i ryggen på uppvärmningen mot HJK i torsdags och det är osäkert om han kan medverka.