Sporten

Sporten ger en så heltäckande bild som möjligt av vad som händer inom den åländska sporten med reportage, diskussioner och direktsändningar från evenemang.

Sportnytt söndagar 17.00 och 18.00 samt måndagar 7.40 och 11.40. Tipsa Sporten: sporten@radiotv.ax

Publicerad: fre 29.08.2014 kl.14:49
IFK:s senaste hemmamatch slutade med seger.
IFK:s senaste hemmamatch slutade med seger.

Fotboll: I helgen väntar dubbla ligamatcher på WHA. Först ut är Åland United i damernas liga som imorgon tar emot TPS med avspark klockan 17.00. Det var över en månad sedan de senaste ligamatchen för Åland United som toppar serien en poäng före PK-35 när det återstår två omgångar av grundserien. TPS ligger just nu på sjätteplats. Bakifrån jagar Nice Futis som bara är två poäng efter Åbolaget i kampen om den sista platsen i höstens övre serie.

På söndag är det IFK Mareihamns tur att ta emot gästande MyPa i herrarnas fotbollsliga med avspark klockan 18.30. IFK på femteplats har den bästa formen med fyra segrar de senaste fem ligamatcherna medan MyPa bara har en seger på de fem senaste matcherna. Lagen har vunnit var sitt möte tidigare under säsongen. Saknas i IFK gör skadade Berbardo Ribeiro, Tommy Wirtanen och Dever Orgill. Däremot är målvakten Simon Nurme allt närmare en comeback efter sin senaste skada. 

Publicerad: fre 29.08.2014 kl.12:28
Damkronornas huvudcoach Leif Boork. Foto: Hasse Persson-Bru.
Damkronornas huvudcoach Leif Boork. Foto: Hasse Persson-Bru.

Ishockey: Sveriges damlandslag besegrade i förmiddags Finland med 3-2 i den tredje och sista träningslandskampen i Islandia den här veckan. En publik på 205 åskådare fick se Jenni Asserholt föra Sverige till ledningen i mitten av den första perioden. Finland kvitterade i mitten av den andra perioden i spel 5 mot 3 genom spelaren Michelle Karvinen. Sverige återtog ledningen tidigt i tredje perioden genom Rebecca Stenberg, men med dryga 20 sekunder kvar av matchen kunde Susanna Tapani sätta kvitteringen fram till 2-2 i numerärt överläge för Finland. Efter en mållös förlängning avgjordes matchen på straffar. Emma Nordin var den enda straffskytten som gjorde mål och hon förde därmed Sverige till seger med 3-2. Sverige vann därmed Finnkampen med 2-1 i matcher. 

  • Leif Boork vill föra svensk landslagshockey till en ny nivå i OS och VM.
Publicerad: fre 29.08.2014 kl.06:51

Ishockey: Inför en publik på 223 personer i Islandia i Mariehamn vann Finlands damlandslag i går kväll över Sverige 2-0 och tog därmed revansch för onsdagens 2-3-förlust.

   De två första perioderna var mållösa, men i den tredje gav Riikka Välilä Finland ledningen efter tre minuter, och i den sjunde minuten fastställde Michelle Karvinen slutresultatet 2-0.

   Sverige och Finland möts även i dag på förmiddagen i en tredje och sista match. Den startar klockan 9.30 och spelas i Islandia, och det är gratis inträde.

Publicerad: fre 29.08.2014 kl.06:40

-IFK Mariehamn vill klargöra att Pekka Lyyski och hans företag har betalat skatter under den tid han har arbetat på konsultbasis som huvudtränare för IFK Mariehamn. Det skriver IFK:s klubbdirektör Peter Mattsson i ett pressmeddelande med anledning av det omdiskuterade konsultavtal som föreningens aktiebolag för ligalaget, IFK AB, har med huvudtränaren Pekka Lyyski. Skattemyndigheten godkänner inte avtalet utan kräver ytterligare 100.000 euro i skatt. Det beslutet har klubben överklagat.

   Klubbdirektören berättar att Pekka Lyyskis företag har betalat 24 procent moms på konsultarvodet, samt inkomstskatt. Sedan har företaget stått för Pekka Lyyskis lön samt alla lagstadgade socialavgifter och försäkringar.

   -Pekka har fått lön från företaget och även betalat skatt på den lönen, skriver Peter Mattsson.

Publicerad: tors 28.08.2014 kl.11:54

Trav: En rad åländska hästar startade i tisdags på Gävletravet. Bäst gick det för Zillavinn med Ulf Ohlsson i sulkyn som segrade i sitt lopp på tiden 18,4 över distansen 2.140 meter. Segern gav 15.000 kronor. Zillavinn ägs av åländske Brage Karlsson men tränas av svenske proffstränaren Reijo Liljendahl.

   Lejonkungen sprang in på en tredje plats med Barbro Carlsson i sulkyn på tiden 16,4 över distansen 2.140 meter. Tredjeplatsen gav 5.700 kronor.