Sporten

Sporten ger en så heltäckande bild som möjligt av vad som händer inom den åländska sporten med reportage, diskussioner och direktsändningar från evenemang.

Sportnytt söndagar 17.00 och 18.00 samt måndagar 7.40 och 11.40. Tipsa Sporten: sporten@radiotv.ax.

 

 

 

Publicerad: fre 30.09.2016 kl.20:28

Fotboll: IFK Mariehamn fick hjälp av Helsingfors IFK i kampen om de ädlaste medaljerna när HIFK vann derbyt mot HJK med 2-1 på fredagskvällen. IFK-bekanta Juho Mäkela gav HIFK ledningen i den första halvleken, Pekka Sihvola utökade till 2-0 en bit in i den andra halvleken. Med cirka tio minuter kvar av ordinarie tid reducerade HJK genom Alfredo Morelos, men närmare kom inte serieledarna trots en intensiv press på slutet.
Det här resultatet innebär att IFK Mariehamn går upp i serieledning om dom besegrar jumbon PK-35 på söndag. HJK står kvar på 53 poäng och IFK har 51 poäng och alltså en match mindre spelad.

Reporter: Owe Sjöblom
sporten@radiotv.ax

Publicerad: fre 30.09.2016 kl.13:36

Fotboll: I den första omgången i Tipsligan använde dom regerande mästarna SJK spelare som inte hade sina spelpass i skick och dömdes därmed att förlora matchen mot PS Kemi med 0-3. På planen vann SJK med 2-0. SJK överklagade beslutet till rättskyddsnämnden och svaret därifrån är att SJK inte får tillbaka sina poäng. Om SJK fått tillbaka poängen hade dom passerat IFK Mariehamn i tabellen och legat på andra plats med fyra matcher kvar att spela. Nu ligger dom kvar på fjärde plats med 49 poäng, IFK har 51 poäng. SJK gjorde samma misstag som IFK Mariehamn gjorde 2014 och då blev också IFK av med tre poäng i segermatchen mot VPS. Även IFK:s överklagan avslogs då i rättskyddsnämnden.

Reporter: Owe Sjöblom
sporten@radiotv.ax

Publicerad: fre 30.09.2016 kl.11:53

Innebandy: Imorgon lördag är det dags för seriepremiär i damernas division 2 och i år har laget nytt namn till Våsc. Tidigare hette laget NGD, men har ingått i Våsc:s organisation och tills i år har även namnändringen skett. Laget möter FBC Loisto Original och FBC Loisto på bortaplan. Det ena laget slutade tvåa i division 2 ifjol och det andra laget steg från division 3, men det är oklart vilket lag som stod för prestationerna.
Inför säsongen hade Våsc stora oklarheter om man skulle få ihop tillräckligt med spelare, men det har löst sig. Men till morgondagens premiär har flera spelare förhinder vilket betyder att Våsc åker iväg med en rätt så smal trupp.

Reporter: Owe Sjöblom
sporten@radiotv.ax

Publicerad: fre 30.09.2016 kl.11:36

Fotboll: Åland United spelar den sista hemmamatchen för den här säsongen när FC Honka kommer på besök imorgon. Sista omgången spelas nästa helg och då väntar HJK i Helsingfors. Inför de två avslutande matcherna ligger ÅU på sjätte plats med 27 poäng i den övre slutspelsserien. HJK är placeringen före med två poäng mer. Honka däremot kämpar om silverplatsen tillsammans med TPS. Honka är just nu trea med två poäng mindre än TPS, som i sin tur möter HJK på hemmaplan imorgon.
ÅU kommer till spel utan skadade Kaisa Kotka, Julia Tunturi och Raquel Infante. Matchen börjar klockan 18.30 på WHA.

Reporter: Owe Sjöblom
sporten@radiotv.ax

Publicerad: fre 30.09.2016 kl.11:09

I helgen avgörs vem som är den bästa seglaren i landet när Champion of Champions seglas i Helsingfors. Regerande mästare är Team Gabriella med Markus Rönnberg som skeppare. Han finns med i år också och seglar tillsammans med Daniela Rönnberg, Måns Lundberg och Emil Nordlund. ÅSS har ytterligare ett lag med där rutinerade Henrik Lundberg (pappa till Måns i Team Gabriella) är skeppare. Lundberg har Christian Johansson, Melker Lundberg och Mathias Dahlman i besättningen.
Champion of Champions är en tävling där alla finländska mästare i olika klasser under året får vara med. Rönnberg vann FM i matchrace och även FM för 606, men eftersom Rönnberg valde att utnyttja sin plats från matchrace så fick även tvåan i 606, Henrik Lundberg, möjlighet att delta. I helgen seglar man med J-80 båtar och dom anses vara ytterst jämbördiga.

Reporter: Owe Sjöblom
sporten@radiotv.ax