Sporten

Sporten ger en så heltäckande bild som möjligt av vad som händer inom den åländska sporten med reportage, diskussioner och direktsändningar från evenemang.

Sportnytt söndagar 17.00 och 18.00 samt måndagar 7.40 och 11.40. Tipsa Sporten: sporten@radiotv.ax

Publicerad: tis 23.09.2014 kl.12:29
Sportchef Jani Westerlund. Foto: Owe Sjöblom.
Sportchef Jani Westerlund. Foto: Owe Sjöblom.

-Det finns en risk att det blir en utveckling där alla inte kan vara med och idrotta på grund av att det blir för dyrt. Det säger Ålands idrotts sportchef Jani Westerlund angående träningsavgifterna som föreningarna har. Han är inte på det klara med hur det ska motverkas på annat sätt än att samhällsstödet ökar.
   De föreningar som Ålands Radio har varit i kontakt med uppger att det vid något enstaka tillfälle har hänt att familjer har tyckt att träningsavgiften varit ekonomiskt betungande, men då har det oftast gått att lösa med att betalningen delas upp i flera rater.

  • Håller idrottande barn på att bli en klassfråga? Jani Westerlund menar att risken finns:
Publicerad: tis 23.09.2014 kl.06:05

Nästan alla idrottsföreningar har träningsavgifter för barn och ungdomar, och storleken på avgiften varierar kraftigt. Ridning och tennis är de idrotter som har de högsta avgifterna, där kan årsavgiften bli uppemot 1.400 euro per år. Den största orsaken till att ridning är så dyrt är att omkostnaderna för hästarna är höga, och hos tennisen är den största orsaken de höga hallhyrorna i Bollhalla. Hos ridklubben Sleipner kostar en ridlektion drygt 18 euro och MLK:s tennisträning kostar mellan fem och sju euro per gång.

   IFK Mariehamns fotbollsungdomar betalar 1,50 till två euro per tillfälle, men IFK är en av få föreningar som har syskonrabatt där yngre syskon betalar halva priset. Åländska segelsällskapet är bland de lägsta med en kostnad på totalt 35 euro per år, uppdelat på tio euro i medlemsavgift och 25 euro i träningsavgift. Innebandyklubben Våsc har ingen träningsavgift, men medlemsavgiften är 40 euro.

   Mer om det här kan ni höra i Sporthörnan klockan 17.00 i dag.

  • Owe Sjöblom beskriver skillnaderna i träningsavgifter
  • Hos tennisklubben MLK är den största orsaken höga hyror i Bollhalla, enligt viceordförande Niclas Forsström:
Publicerad: sön 21.09.2014 kl.20:22
Petteri Forsell nätade i sin 100:e ligamatch. Bild: HJK-TV
Petteri Forsell nätade i sin 100:e ligamatch. Bild: HJK-TV

Fotboll: De regerande mästarna HJK besegrade IFK Mariehamn med 5-1 i söndagens ligamatch i Helsingfors. HJK:s Demba Savage blev tremålsskytt, och i en jämn första halvlek var det han som kunde spräcka målnollan efter 42 minuters spel. IFK kvitterade genom Petteri Forsell som satte en straffspark kort före halvtidsvilan.

   Men HJK återtog ledningen i matchens 57:e minut och med tre mål inom loppet av sex minuter i mitten av den andra halvleken avgjorde HJK matchen definitivt.

   Trots förlusten ligger IFK kvar på fjärdeplatsen i tabellen, två poäng före KuPS som dock har en match mindre spelad. Nästa match för IFK Mariehamn bli hemma mot just KuPS på söndag.

  • IFK:s lagkapten Jani Lyyski intervjuas av Hasse Persson-Bru.
Publicerad: sön 21.09.2014 kl.18:46
Seger trots svagt spel gjorde att glädjen uteblev. Foto: Hasse Persson-Bru.
Seger trots svagt spel gjorde att glädjen uteblev. Foto: Hasse Persson-Bru.

Fotboll: Åland United tog på söndagen en ny seger i damernas liga när slutspelet inleddes med hemmamatch mot TPS. United vann matchen med 5-2 och behåller därmed ledningen i damernas liga en poäng före PK-35 med fyra matcher kvar. Juliette Kemppi, Cynthia Uwak, Monica Dolinsky och Ella Vanhanen nätade i den första halvleken där det var TPS som hade flest chanser.

Gästernas Julia Tunturi var dock den enda som lyckades överlista Ellen Ahlström i hemmamålet under den första halvleken. Emilia Iskanius ökade på till 5-1 i den andra halvleken men United hade fortsatta problem med Åbolagets attacker och gästernas Ria Öling fick sista ordet i matchen med ett reduceringsmål fram till 5-2.
 

  • Tränare Gary Williams och Ellen Ahlström lovar bättre spel framöver
Publicerad: sön 21.09.2014 kl.15:39

Curling: I helgen spelades den andra internationella curlingturneringen i Vianor curlingcenter i Eckerö då Swiss Archipelago Open avgjordes med åtta lag. Det blev schweizisk slutseger där laget Zug Hess besegrade det ryska laget Team Korolenko med 5-2 i finalen. Det åländska laget Team Melin knep tredjeplatsen i turneringen.