Sporten

Sporten ger en så heltäckande bild som möjligt av vad som händer inom den åländska sporten med reportage, diskussioner och direktsändningar från evenemang.

Sportnytt söndagar 17.00 och 18.00 samt måndagar 7.40 och 11.40. Tipsa Sporten: sporten@radiotv.ax

Publicerad: tis 22.07.2014 kl.22:21

Fotboll: Åland United och IFK Mariehamn är åländska mästare i fotboll, det avgjordes under tisdagskvällen. Åland United vann över IFK Mariehamn med 3-0 efter att Emilia Iskanius, Cynthia Uwak och Adelina Engman gjorde målen i början av den andra halvleken.
I herrfinalen besegrade IFK Mariehamn FC Åland med 3-2, men det var FC Åland som tog ledningen tidigt i matchen genom Rezgar Amani. Robin Sid kvitterade för IFK, men innan den första halvleken var slut gjorde Daniel Boman FC Ålands andra mål. En bit in i den andra halvleken kvitterade IFK än en gång och det var Tomas Mäkinen som nätade och med dryga fem minuter kvar blev Diego Assis segerskytt.
IFK hade målvakten Vladimir Sudar i målet. Sudar tillhör Umeå FC och har spelat där sedan 2008. Det kan bli aktuellt att Sudar ansluter till IFK eftersom Simon Nurme dras med skador.

Publicerad: mån 21.07.2014 kl.19:28

Fotboll: Daniel "Daja" Sjölund har skrivit ett tvåårskontrakt med IFK Norrköping som börjar gälla från och med den första januari 2015, det uppger klubben på sin hemsida. Sjölund spelar just nu i Åtvidaberg och IFK Norrköpings manager Janne Andersson har en ambition att köpa Sjölund redan nu så att han spelar med Norrköping resten av den här säsongen. Så alla som hoppades på att 31-åringen skulle återvända till IFK Mariehamn efter den här säsongen får nu ge sig till tåls till 2017 om han spelar ut sitt nya kontrakt med IFK Norrköping.

Publicerad: sön 20.07.2014 kl.21:20
Deppigt i IFK efter ännu en förlust i ligan.
Deppigt i IFK efter ännu en förlust i ligan.

Fotboll: IFK Mariehamn åkte på söndagen på ännu en förlust i ligan när laget föll hemma mot RoPS med 2-4. IFK skapade tillräckligt med chanser för att vinna matchen med fummel och passivitet i försvarsspelet under den första halvleken gjorde att IFK låg under med 0-3 redan efter 37 minuter och RoPS kunde sedan ägna den andra halvleken åt att försvara sin ledning. Lusi Solignac reducerade kort före halvtidsvilan och Petteri Forsell satte 2-3 i den 72:a minuten, varpå IFK skapade ett rejält tryck med flera kvitteringschanser. Istället var det RoPS som fick sista ordet när Emenike Mbachu gjorde sitt andra mål för dagen via en indirekt frispark i slutsekunderna fram till slutresultatet 2-4. IFK ligger fortsatt näst sist i ligan. 

Publicerad: sön 20.07.2014 kl.14:12

Segling: Vinnare av Eckerölinjen Int 5 m Regatta blev båten Sunny från Sverige med Carl Hirsch och hans besättning. Sista dagen placerade de sig 1:a och 2:a i de avgörande delseglingarna.

Publicerad: sön 20.07.2014 kl.14:06
Patrick Lindberg testade sin Death Dealer Chevy med framgång.
Patrick Lindberg testade sin Death Dealer Chevy med framgång.

Dragracing: Helgens tävling Åland Open bjöd bland annat på ett banrekord på flygfältet i Mariehamn. Det var svenske Göran Pihl i klassen Outlaw som kom ner till tiden 7,53 med sin Ford av vintagemodell. Det var fyra hundradelar snabbare än det tidigare rekordet på den 402 meter långa banan med opreparerad asfalt. Tävlingen blev dock en bitterljuv historia för Phil som i nästa repa körde sönder bilen.

- Det är ju lite förjävligt, för vi är mitt i säsongen, men jag ångrar inte att jag kom hit, det är alltid kul att vara här på Åland, sa Göran Phil.

Ålänningen Mikael Holmström som också var ute efter banrekordet gjorde 7,73 som snabbaste tid i klassen 4 to 6.

  • Göran Phil intervjuas av Hasse Persson-Bru.