Sporten

Sporten ger en så heltäckande bild som möjligt av vad som händer inom den åländska sporten med reportage, diskussioner och direktsändningar från evenemang.

Sportnytt söndagar 17.00 och 18.00 samt måndagar 7.40 och 11.40. Tipsa Sporten: sporten@radiotv.ax.

 

 

 

Publicerad: fre 30.09.2016 kl.13:36

Fotboll: I den första omgången i Tipsligan använde dom regerande mästarna SJK spelare som inte hade sina spelpass i skick och dömdes därmed att förlora matchen mot PS Kemi med 0-3. På planen vann SJK med 2-0. SJK överklagade beslutet till rättskyddsnämnden och svaret därifrån är att SJK inte får tillbaka sina poäng. Om SJK fått tillbaka poängen hade dom passerat IFK Mariehamn i tabellen och legat på andra plats med fyra matcher kvar att spela. Nu ligger dom kvar på fjärde plats med 49 poäng, IFK har 51 poäng. SJK gjorde samma misstag som IFK Mariehamn gjorde 2014 och då blev också IFK av med tre poäng i segermatchen mot VPS. Även IFK:s överklagan avslogs då i rättskyddsnämnden.

Reporter: Owe Sjöblom
sporten@radiotv.ax

Publicerad: fre 30.09.2016 kl.11:53

Innebandy: Imorgon lördag är det dags för seriepremiär i damernas division 2 och i år har laget nytt namn till Våsc. Tidigare hette laget NGD, men har ingått i Våsc:s organisation och tills i år har även namnändringen skett. Laget möter FBC Loisto Original och FBC Loisto på bortaplan. Det ena laget slutade tvåa i division 2 ifjol och det andra laget steg från division 3, men det är oklart vilket lag som stod för prestationerna.
Inför säsongen hade Våsc stora oklarheter om man skulle få ihop tillräckligt med spelare, men det har löst sig. Men till morgondagens premiär har flera spelare förhinder vilket betyder att Våsc åker iväg med en rätt så smal trupp.

Reporter: Owe Sjöblom
sporten@radiotv.ax

Publicerad: fre 30.09.2016 kl.11:36

Fotboll: Åland United spelar den sista hemmamatchen för den här säsongen när FC Honka kommer på besök imorgon. Sista omgången spelas nästa helg och då väntar HJK i Helsingfors. Inför de två avslutande matcherna ligger ÅU på sjätte plats med 27 poäng i den övre slutspelsserien. HJK är placeringen före med två poäng mer. Honka däremot kämpar om silverplatsen tillsammans med TPS. Honka är just nu trea med två poäng mindre än TPS, som i sin tur möter HJK på hemmaplan imorgon.
ÅU kommer till spel utan skadade Kaisa Kotka, Julia Tunturi och Raquel Infante. Matchen börjar klockan 18.30 på WHA.

Reporter: Owe Sjöblom
sporten@radiotv.ax

Publicerad: fre 30.09.2016 kl.11:09

I helgen avgörs vem som är den bästa seglaren i landet när Champion of Champions seglas i Helsingfors. Regerande mästare är Team Gabriella med Markus Rönnberg som skeppare. Han finns med i år också och seglar tillsammans med Daniela Rönnberg, Måns Lundberg och Emil Nordlund. ÅSS har ytterligare ett lag med där rutinerade Henrik Lundberg (pappa till Måns i Team Gabriella) är skeppare. Lundberg har Christian Johansson, Melker Lundberg och Mathias Dahlman i besättningen.
Champion of Champions är en tävling där alla finländska mästare i olika klasser under året får vara med. Rönnberg vann FM i matchrace och även FM för 606, men eftersom Rönnberg valde att utnyttja sin plats från matchrace så fick även tvåan i 606, Henrik Lundberg, möjlighet att delta. I helgen seglar man med J-80 båtar och dom anses vara ytterst jämbördiga.

Reporter: Owe Sjöblom
sporten@radiotv.ax

Publicerad: fre 30.09.2016 kl.10:47

Fotboll: Imorgon klockan 14.00 startar matchen mellan FC Honka och FC Åland i Esbo och då måste FC Åland ta minst en poäng för att ha en möjlighet att förnya kontraktet i division 2. Samtidigt som FC Åland alltså måste ta poäng så får inte EsPa eller Viikingit vinna sina respektive matcher. Om minst ett av de lagen förlorar så räcker det med att FC Åland spelar oavgjort mot seriesuveränen för att gå upp ovanför nedflyttningstrecket. Om båda lagen spelar oavgjort så måste FC Åland vinna och om både EsPa och Viikingit vinner sina matcher så spelar det ingen roll hur FC Ålands match slutar, då blir det degradering till division 3 för FC Åland. Viikingit möter jumbon Kontu på hemmaplan, medan EsPa möter mittenlaget Klubi 04 borta.
Honka är redan klara seriesegrare och är inställda på att kvala till division 1. Dom har vunnit 18 matcher, spelat en oavgjord och förlorat två. På 21 matcher har dom bara släppt in 9 mål hittills och gjort hela 69.