Sporten

Sporten ger en så heltäckande bild som möjligt av vad som händer inom den åländska sporten med reportage, diskussioner och direktsändningar från evenemang.

Sportnytt söndagar 17.00 och 18.00 samt måndagar 7.40 och 11.40. Tipsa Sporten: sporten@radiotv.ax

Publicerad: fre 19.09.2014 kl.10:47

Segling: Team Gabriella med skipper Markus Rönnberg har inlett junior-EM i matchracing i Portugal. Det åländska laget som består av Markus Rönnberg, Micke Berg, Måns Lundberg och Emil Nordlund fick en smakstart på tävlingen när laget tog sin första seger mot hemmaseglaren Carlos Passos från Portugal. 

Publicerad: fre 19.09.2014 kl.10:34

Segling: Matchracingseglaren Björn Hansen har fått en trög start på världscuptävlignen i Chicato. Hansen Sailing Team ligger på tionde plats efter den inledande tävlingsfasen där alla besättningar har mött varandra. Hansen Sailing Team vann fyra av elva matcher. Fyra seglare är redan klara för kvartsfinal medan övriga besättningar på placeringarna 5 till 12 gör upp om de fyra kvarvarande kvartsfinalplatserna under dagen.

Publicerad: fre 19.09.2014 kl.09:46

Fotboll: Det blir inget VM-slutspel i Kanada nästa år för Finlands damlandslag. Finland som var piskade att ta poäng i onsdagens avslutande VM-kval match borta mot Frankrike för att ha möjlighet att nå playoff-spel förlorade matchen med 1-3. Åland United-spelaren Juliette Kemppi gav Finland ledningen innan hemmalaget Frankrike vände matchen till deras favör. Även United-spelarna Nora Heroum och Adelina Engman fick speltid i Finland avslutande VM-kvalmatch. Frankrike slutade som gruppsegrare efter att ha vunnit samtliga matcher medan Finland slutade tvåa i gruppen.
   Tilläggas kan att det inte blir något VM-slutspel heller för Pille Raadiks Estland som slutade näst sist i sin grupp efter att ha förlorat sista matchen mot Rumänien med 0-2. 

Publicerad: ons 17.09.2014 kl.20:49

Fotboll: IFK Mariehamn ledde i halvtid på onsdagskvällen hemma på WHA med 2-0 mot SJK från Seinäjoki, men tappade ledningen i andra halvlek. Matchen slutade oavgjort, 2-2. Därmed bröts IFK:s svit med fem raka segermatcher.

   Det var en bra fotbollsmatch, tempot var högt hela tiden. I elfte minuten satte Petteri Forsell ett stenhårt skott i stolproten, men i den 14:e minuten kom 1-0. Det var Kristian Kojola som nickade in ett inlägg från Forsell. I den 43:e minuten nickade Jani Lyyski in 2-0. Båda målen gjordes alltså på nick av försvarare.

   SJK reducerade i den 71:a minuten genom ett hårt skott i krysset av förre IFK-spelaren Akseli Pelvas, och sju minuter senare kom kvitteringen, 2-2, genom Gert Kams.

   IFK Mariehamn ligger kvar på fjärde plats i tabellen med 41 poäng, sex poäng efter trean FC Lahti. Nästa match för IFK är på söndag borta mot HJK.

Publicerad: sön 14.09.2014 kl.18:16

Segling: FM-seglingarna i 606 i Helsingfors är klara och det blev åländskt guld. Staffan Lindberg och Emil Nordlund, ÅSS, höll undan och vann guldet. I de åtta race som seglades räknas de sju bästa och där hade Lindberg och Nordlund tre första, en andra, två tredje och en fjärde placering.

Thomas Hallberg och Micko Karlsson, ÅSS, kom på andra plats. Markus Rönnberg, ÅSS, och Tusse Tallberg, NJK, slutade på femte plats.