Miljö

Polisen om anmälan mot Fifax

Polisen har inte hunnit göra något åt anmälan mot den landbaserade fiskodlingen Fifax i Eckerö ännu.

Här letar stan efter mikroplast

Mariehamns stads miljösamordnare Ulf Simolin berättar om vattenproverna:
I går tog Mariehamn prover på dagvattenflöden för att se om det finns mikroplaster som rinner ut i Slemmern.

Löfström lyfte Åland som testområde

Riksdagsledamot Mats Löfström lyfte i går i en riksdagsdebatt Ålands möjligheter att bli ett testområde för förnybar energi då riksdagen debatterade sin Agenda 2030-strategi.

Fiskodlare bemöter stugägares kritik

Olof Karlsson intervjuas av Sara Lindroos:
- Man gör det väldigt lätt för sig genom att peka ut fiskodlingarna som den avgörande faktorn när vi vet att det finns övergödning även i kustområden där det inte finns några fiskodlingar. Det säger Olof Karlsson, vd på Nordic Trout Ab som tidigare hette Ålands Fiskförädling Ab, med anledning av den kritik som stugägarna Klas-Erik och Bo Sandberg riktade mot fiskodlingarna i Ålands radio i morse.

Sottunga gästhamn får solpaneler

Kommunsekreterare Kenneth Lundström berättar om solpanelerna:
20 solpaneler har monterats på salteriets tak i Sottunga gästhamn. Enligt kommunsekreterare Kenneth Lundström är tanken att solpanelerna ska bidra till elförsörjningen i gästhamnen under sommaren.

Reningsdamm ska stoppa kväve och fosfor

Carina Aaltonen, jordbrukaren Patrik Bertelin och sommarstugeägaren Björn Gustbée intervjuas av Kjell Brändström:
Nu byggs en reningsdamm vid Storängsdiket i Jomala och målet är att stoppa kväve och fosfor från att rinna ut i Jomalaviken.

Polisanmäler dumpade bilbatterier

Någon ha dumpat 40-50 bil- och traktorbatterier i skogen vid motionsbanan i Jomala, inom vattenskyddsområdet till Dalkarby träsk. Det berättar lokaltidningarna i dag.

Fifax godkända av ÅMHM

Idag besökte ÅMHM den landbaserade fiskodlingen Fifax för att se om de uppfyllt kraven på att sluta släppa ut orenat processvatten i havet. Det nybyggda reningsverket är nu i drift och efter dagens besök säger Susanne Särs från ÅMHM att de är nöjda.

Statusrapport för ett hållbart Åland

Utvecklings- och hållbarhetsstrateg Micke Larsson och miljöminister Camilla Gunell intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Konsumtionsvanorna och koldioxidproblematiken. De är Ålands två största utmaningar då det gäller att nå ett hållbart Åland. I dag presenterade Utvecklings- och hållbarhetsrådet sin första statusrapport kring nuläget och kommande viktiga utmaningar.

Sidor