Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 31 oktober, 2022 - 14:29Uppdaterad: onsdag, 9 november, 2022 - 15:07
  • Minna Hellström. Foto: Tomas Tornefjell.

Budgeten får ris och ros från kommunerna

Landskapsregeringens budget för 2023 får både ris och ros från kommunerna.

Förbundsdirektör Minna Hellström vid Ålands kommunförbund säger att elavdraget som dök upp som en oväntad julklapp för kommuninvånarna har rört upp känslorna hos många kommundirektörer.

- Elavdraget är i och för sig positivt, men vi har inte fått någon information om detta från landskapsregeringen. Kommunerna vet till exempel inte hur många hushåll som kommer att kunna göra detta avdrag och hur mycket pengar det handlar om.
Det säger Minna Hellström.

Kommunförbundets medlemskommuner ser det som positivt att de ska kompenseras till 70 procent för reseavdraget och grundavdraget, men kompensationen hade gärna fått vara större.

- Avdragen är något som påverkar kommunernas inkomster väldigt mycket och vi hade gärna sett en kompensation på 100 procent, säger Minna Hellström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »