Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 25 juni, 2021 - 08:00Uppdaterad: fredag, 25 juni, 2021 - 08:00
  • Forskare vill veta mer om djuren som lever i blåstången. Foto: Pixabay

Forskare vill ha hjälp att undersöka blåstång

Blåstången och dess betydelse har undersökts ingående genom åren men ännu finns det frågetecken.

Forskarna känner till vilka djurarter som lever bland blåstången men inte i vilken omfattning de förekommer och i vilken mån mängderna varierar under olika tidpunkter och i olika havsområden. Nu efterlyser Åbo Akademis forskare i marinbiologi hjälp av allmänheten.
– Vi önskar att personer som rör sig vid kusten i sommar vill hjälpa oss ta reda på hur mycket djur det finns i blåstången på olika ställen, säger projektforskaren Tiina Salo i ett pressmeddelande.

Om man vill hjälpa till så plockar man en tångruska, skakar den ovanför ett tvättfat och räknar smådjuren som faller ur ruskan. Resultatet, tillsammans med uppgifter om tångruskans storlek och var provtagningen gjorts skickas till forskarna via e-post till blastang@abo.fi eller som sms eller whatsapp-meddelande till numret +358 44 973 9156.

Projektet ”Vem äter blåstång?” pågår hela sommaren och hösten.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »