• Harry Jansson kritiserar att HD i sin laggranskning inte godkänt att utbildning i Sverige nämns särskilt i den åländska lagen om hissäkerhet. Arkivfoto: Ulf Weman.
Harry Jansson (C) var kritisk både mot HD och landskapsregeringen i lagtinget i dag:
Publicerad: onsdag, 30 augusti, 2017 - 15:23

Ny kritik i lagtinget mot HD

Högsta domstolen har än en gång gjort ett ingrepp mot självstyrelsen. Centerns Harry Jansson var i lagtinget i dag kritisk mot HD för att domstolen i sin laggranskning inte godkänt att utbildning i Sverige nämns särskilt i den åländska lagen om hissäkerhet.

Kritiken gällde också landskapsregeringen, som nu föreslår en ändring i lagen så att HD skall godkänna den, utan att markera sitt ogillande.

- Jag är för min del inte beredd att släppa igenom lagförslaget utan att göra en kraftig markering, sa Harry Jansson.

Han menar att Högsta domstolen i Helsingfors inte alltid skall avgöra om en åländsk lag strider mot EU-rätten, utan göra som i fall med finländsk lagstiftning, begära förhandsbesked av EU-domstolen. Kritiken mot HD var enig tidigare i somras i två andra fall, men nu i fallet med vilken utbildning som behövs för att granska hissars säkerhet, tycker inte landskapsregeringen och näringsminister Camilla Gunell, socialdemokrat, att frågan har självstyrelsepolitisk vikt.

Fler Nyheter

Vill förbättra nordiskt studentutbyte

En samnordisk ansökningsportal för alla nordiska universitet och högskolor.

Skördefesten blev lyckad

Liz Mattsson och Henrik Sundberg intervjuas av Tomas Tornefjell
- Årets skördefest lockade ett stort antal besökare och vi är mycket nöjda. Det säger Skördefestens verksamhetsledare Liz Mattsson.

Medieskatt införs

Landskapsregeringen fattar i dag beslut om att införa en media-avgift av skattenatur. Så skriver man i ett pressmeddelande som skickades ut nyss.

Föreslår skola för barn med autism

Mathias Eriksson berättar att SÅHD föreslår att ett resurscentrum för elever med autism och psykiska störningar byggs:
Södra Ålands högstadiedistrikts förbundsstyrelse föreslår att man bygger ett resurscentrum för elever med autism och psykiska störningar.

Janssons kritik överraskade

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson är överraskad över den kritik som Ålandskommitténs vice ordförande Gunnar Jansson kom med i Ålands Radio förra veckan.

Nu öppnar terapibassängen igen

I dag öppnar ÅHS terapibassäng på paramedicinska mottagningen igen.

Få trafikbrott under intensiv helg

Trots en intensiv trafikhelg med anledning av Skördefesten har trafikbrotten varit få. En förare blåste 0,8 promille när polisen gjorde en alkoholkontroll på Tjudövägen i Finström på söndagen.

Nya utrymmen behövs för specialfritids

Förbundsdirektör Veronica Snellman och skoldirektör Mathias Eriksson intervjuas av Nina Smeds:
Södra Ålands högstadiedistrikt kan tänka sig att från och med 2019 ta över specialfritidsverksamheten som Ålands omsorgsförbund i dag har hand om, men det förutsätter att man bygger nya lokaler för verksamheten.

Kompassen ordnade Skördefestutflykt

Siv Ekström med flera intervjuas av Tomas Tornefjell:
Ett 60-tal nyinflyttade ålänningar var med under lördagens busstur till skördefesten, som arrangerades av informationskontoret Kompassen. Under den...