• En reningsdamm anläggs som bäst för att stoppa näringsämnen från att rinna ut i Jomalaviken. Foto: Martina Eriksson.
Carina Aaltonen, jordbrukaren Patrik Bertelin och sommarstugeägaren Björn Gustbée intervjuas av Kjell Brändström:
Publicerad: onsdag, 6 september, 2017 - 11:01, uppdaterad: onsdag, 6 september, 2017 - 11:47

Reningsdamm ska stoppa kväve och fosfor

Nu byggs en reningsdamm vid Storängsdiket i Jomala och målet är att stoppa kväve och fosfor från att rinna ut i Jomalaviken.

Storängsdiket har ett tillrinningsområde på 1400 hektar och vid regnväder är det stora mängder vatten och näringsämnen som via diket tar sig ut i viken. Nu ska dammen som kostar 20.000 euro att anlägga bli en kväve- och fosforfälla.
Landskapets fastighetsverk äger marken där reningsdammen byggs, men det är föreningen Rädda Lumparn som arrenderar marken. Föreningens vice ordförande Carina Aaltonen hoppas att man ska se resultat av reningsdammen på sikt.

- Vi kommer knappast se någon effekt direkt nu när vi grävt och rört om här men på sikt hoppas vi att närsalterna ut till Jomalaviken minskar, säger hon.

Fler Nyheter

Vill förbättra nordiskt studentutbyte

En samnordisk ansökningsportal för alla nordiska universitet och högskolor.

Skördefesten blev lyckad

Liz Mattsson och Henrik Sundberg intervjuas av Tomas Tornefjell
- Årets skördefest lockade ett stort antal besökare och vi är mycket nöjda. Det säger Skördefestens verksamhetsledare Liz Mattsson.

Medieskatt införs

Landskapsregeringen fattar i dag beslut om att införa en media-avgift av skattenatur. Så skriver man i ett pressmeddelande som skickades ut nyss.

Föreslår skola för barn med autism

Mathias Eriksson berättar att SÅHD föreslår att ett resurscentrum för elever med autism och psykiska störningar byggs:
Södra Ålands högstadiedistrikts förbundsstyrelse föreslår att man bygger ett resurscentrum för elever med autism och psykiska störningar.

Janssons kritik överraskade

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson är överraskad över den kritik som Ålandskommitténs vice ordförande Gunnar Jansson kom med i Ålands Radio förra veckan.

Nu öppnar terapibassängen igen

I dag öppnar ÅHS terapibassäng på paramedicinska mottagningen igen.

Få trafikbrott under intensiv helg

Trots en intensiv trafikhelg med anledning av Skördefesten har trafikbrotten varit få. En förare blåste 0,8 promille när polisen gjorde en alkoholkontroll på Tjudövägen i Finström på söndagen.

Nya utrymmen behövs för specialfritids

Förbundsdirektör Veronica Snellman och skoldirektör Mathias Eriksson intervjuas av Nina Smeds:
Södra Ålands högstadiedistrikt kan tänka sig att från och med 2019 ta över specialfritidsverksamheten som Ålands omsorgsförbund i dag har hand om, men det förutsätter att man bygger nya lokaler för verksamheten.

Kompassen ordnade Skördefestutflykt

Siv Ekström med flera intervjuas av Tomas Tornefjell:
Ett 60-tal nyinflyttade ålänningar var med under lördagens busstur till skördefesten, som arrangerades av informationskontoret Kompassen. Under den...