Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 31 maj, 2017 - 16:13
  • Harry Jansson (C) menar att en sänkning av rösträttsåldern till 16 år riskerar lagtingets anseende. Kansliminister Nina Fellman håller inte med. Arkivfoto.

Sänkt rösträttsålder hotar anseende

Riskerar en sänkning av rösträttsåldern till 16 år i kommunala val lagtingets anseende? Den risken finns, menade centerns Harry Jansson när lagtinget i dag hade lagförslaget om sänkt rösträttsålder till första behandling.

Enligt Harry Jansson finns det inte juridiskt stöd i självstyrelselagen för att kunna sänka rösträttsåldern och lagen riskerar att fällas i presidentens laggranskning. Petri Carlsson, moderat, förundrade sig i debatten över att en sådan självstyrelsens förkämpe som Harry Jansson, nu släppt frågan om självstyrelseutveckling, men fick svaret att den här frågan inte handlar om en utveckling. Centern har också andra dubier gentemot lagförslaget, ekonomiskt kostar det mer resurser till skolorna att utbilda ungdomarna i demokrati, och partiet vill inte heller släppa in partierna i skolorna. Kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat, ser ett värde i att få fler unga att rösta.

- Om de unga väljarna skulle fått bestämma hade det inte blivit något Brexit och inte heller någon president Trump, sa hon i debatten.

Lagförslaget om 16 års rösträttsålder i kommunala val kommer upp i lagtinget till en andra och avgörande behandling nästa vecka.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »