• Harry Jansson (C) menar att en sänkning av rösträttsåldern till 16 år riskerar lagtingets anseende. Kansliminister Nina Fellman håller inte med. Arkivfoto.
Publicerad: onsdag, 31 maj, 2017 - 16:13

Sänkt rösträttsålder hotar anseende

Riskerar en sänkning av rösträttsåldern till 16 år i kommunala val lagtingets anseende? Den risken finns, menade centerns Harry Jansson när lagtinget i dag hade lagförslaget om sänkt rösträttsålder till första behandling.

Enligt Harry Jansson finns det inte juridiskt stöd i självstyrelselagen för att kunna sänka rösträttsåldern och lagen riskerar att fällas i presidentens laggranskning. Petri Carlsson, moderat, förundrade sig i debatten över att en sådan självstyrelsens förkämpe som Harry Jansson, nu släppt frågan om självstyrelseutveckling, men fick svaret att den här frågan inte handlar om en utveckling. Centern har också andra dubier gentemot lagförslaget, ekonomiskt kostar det mer resurser till skolorna att utbilda ungdomarna i demokrati, och partiet vill inte heller släppa in partierna i skolorna. Kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat, ser ett värde i att få fler unga att rösta.

- Om de unga väljarna skulle fått bestämma hade det inte blivit något Brexit och inte heller någon president Trump, sa hon i debatten.

Lagförslaget om 16 års rösträttsålder i kommunala val kommer upp i lagtinget till en andra och avgörande behandling nästa vecka.

Fler Nyheter

Töftöfärja på översyn

Töftölinjens ordinarie vajerfärja tas ur trafik för översyn i dag söndag, 19 november, vid middagstid.

Östersjön allt mer lik en sjö

Östersjön blir allt mer lik en sjö. Vattnet blir sötare, brunare och varmare och medeltemperaturen har redan stigit med en grad sedan 1980-talet.

Hustrumisshandel gav bötesstraff

En 46-årig man har av Ålands tingsrätt dömts till 420 euro i böter och skadeståndsersättningar för ha misshandlat och hotat sin dåvarande fru.

Vädjar om farledsavgifter

Riksdagsledamot Mats Löfström har i dag tillsammans med tre andra riksdagsledamöter skickat ett brev till svenska sjöfartsverket gällande farledsavgifterna.

Två dömda för narkotikabruk

En 31-årig man och en 28-årig kvinna har av tingsrätten dömts till böter för straffbart bruk av narkotika.

Föglö höjer skatten

Föglöborna får betala en högre inkomstskatt nästa år.

Sextrakasserier ska inte trivialiseras

Heléne Zetterström Dahlqvist intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Sexuella trakasserier är ett stort problem på högstadiet. Det säger Heléne Zetterström Dahlqvist, filosofie doktor i hälsovetenskap och lektor vid Mittuniversitet i Sundsvall.

Butik vill få bukt med stökiga ungdomar

Petra Rajalin intervjuas av Sara Lindroos:
Några ungdomar i åldrarna 12-16 år har den senaste tiden orsakat problem på Varubodens butik i centrum av Mariehamn.

Friad trots erkännande

Åtalet mot en 34-årig man som stulit hygienartiklar förkastas på grund av att det väcktes för sent.