Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 19 november, 2018 - 16:03Uppdaterad: måndag, 19 november, 2018 - 17:20
  • Centerns Harry Jansson föreslog bordläggning men lagtingets majoritet godkände kommunreformen. Arkivfoto: Malin Lundberg

Kommunreformen godkändes av lagtinget

Lagförslaget om kommunreformen godkändes i dag i lagtinget. Centerns Harry Jansson föreslog att ärendet skulle bordläggas till den 7 januari. Det förslaget stöddes av 12 ledamöter i en omröstning där 15 röstade för fortsatt behandling varefter lagförslaget godkändes. Nu återstår formalia i lagtinget och även en lagstiftningskontroll.

Harry Jansson förklarar försöket till bordläggning med att de kommunutredningar som pågår i flera kommuner behöver bli klara innan man slår fast i en lag hur kommunerna ska fördelas.

-Det blir lite pinsamt om kommunutredarna kommer fram till en annan kommunstruktur än den vi har klubbat, säger han.

Harry Jansson menar att man inom Centern inte medvetet fördröjt debatten i lagtinget genom att ha många anförande, utan att det är den största adminstrativa reform man genomfört på Åland.
-Då tycker vi nog att det är värt att vända och vrida på alla argument, säger han.

Talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ) avstod från att rösta om bordläggningen.
-Jag stöder tanken att kommunutredningen och lagarbetet ska gå hand i hand och jag har framfört det för min egen grupp och för regeringsblocket, men de har sett på det på annat sätt, säger hon.
Därför valde hon att avstå från att rösta när motiveringen till bordläggningen var inne på samma linje.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »